“Ми не господарі апостольської традиції”. Це кардинал Пелл хотів би сказати наступному папі
  • Птн, 29/10/2021 - 17:29

“Я хотів би сказати майбутньому папі, що одним із найважливіших викликів є збереження чистоти апостольської традиції. Ми слуги і захисники вчення Христа і апостолів. Ми не господарі апостольської традиції. Ми не вповноважені вирізати її фрагменти чи применшувати її вагу”, – сказав кардинал Джордж Пелл, коли його запитали про бажання брати участь у конклаві та про те, що він хотів би сказати майбутньому папі.

Серед тем інтерв’ю, опублікованого на сайті KAI, був майбутній конклав. Тому що кард. Пелл у своїх щоденниках згадував, що хотів би брати у ньому участь, хоча після закінчення 80-го року життя він не може бути його частиною. Кардинал хотів би мати можливість принаймні виголосити промову перед конклавом.

“Я хотів би сказати майбутньому папі, що одним із найважливіших викликів є збереження чистоти апостольської традиції. Ми слуги і захисники вчення Христа і апостолів. Ми не господарі апостольської традиції. Ми не вповноважені вирізати її фрагменти чи применшувати її вагу. Не можемо мати польську та австралійську версії 10 заповідей. Це перше, що я б сказав”, — відповів єрарх.

“Усе більше людей не є християнами, що змінює суспільну позицію, яку ми сприймали як аксіому. Наприклад, є таке поняття, як правда. У певному сенсі ми повертаємося до того, яким було суспільство в Римській імперії. Жорстоке суспільство рабів, насильства та дітовбивства. Люди не визнавали своїх зобов'язань перед хворими. Милосердя і співчуття вважалися поганими якостями, слабкостями. Люди не вірили в прощення. Поганське суспільство майбутнього буде набагато складнішим і менш милосердним, ніж наше суспільство. Порте якщо добрі християни та люди доброї волі об’єднають зусилля, ми зможемо обмежити та контролювати ймовірні погані зміни”, – додав він.

Кардинала також запитали про переслідування християн у сучасному світі – за проповідування вчення Христа, повагу до життя чи захист сім’ї. За словами єрарха, слід бути готовими до них.

“Багато людей, які пишуть з різних куточків світу, вважають, що це вірогідно. Я також так думаю. Сподіваюся, що ці переслідування у багатьох країнах не будуть надто сильними. Вже зараз існує величезний тиск на людей, які це роблять. Однак також важливо, що такі країни, як Австралія чи Польща, є демократичними країнами. Ми самі обираємо правителів. Я вважаю, що людям, які вірять у релігійну свободу, важливо організовуватись та діяти разом. Різні люди, інколи навіть невіруючі, повинні усвідомлювати важливість релігійної свободи. Нам потрібно організувати себе, щоб політично захистити нашу релігійну свободу. У минулому звичайні люди такої влади не мали. Тепер у нас її більше, і ми повинні цим скористатися. У публічному житті потрібні добрі люди, які розуміють ці проблеми, вміють співпрацювати, є людьми доброї волі та мають сміливість діяти за власними переконаннями”, – наголосив він.

Кардинал також зізнався, що він порадив би церковним “лідерам”, щоб очистити Церкву від гріха сексуального насильства. ”Я б сказав, що ми повинні приймати, навчати і підкорятися християнським вченням. Якщо ми це зробимо, не буде проблем із сексуальними домаганнями. Вважаю, що дуже важливо впровадити процедури, щоб жертв не лише сексуального насильства, а й несправедливості було менше. Для Церкви дуже важливо завжди правильно здійснювати процес. Ми повинні працювати над підтримуванням презумпції невинуватості та забезпеченням належного судового розгляду. Це також важливо у Ватикані. Кожен має право на належний процес”, – додав він.