«Ми особливо тримаємо в молитвах захисників Батьківщини біля Соледару, Бахмуту, Авдіївки», — Глава УГКЦ у 323-й день війни
  • Птн, 13/01/2023 - 12:32

Про це сказав Отець і Глава УГКЦ у щоденному зверненні у 323-й день великої, повномасштабної війни, яку російський окупант приніс на багатостраждальну українську землю.

У ранковому зверненні Предстоятель підсумував воєнні новини, роздумав над словами з утрені про спасіння і майбутнє, яке Христос, як маленьке Дитятко, у Різдві приносить людині. Відтак закликав усіх українців не боятися завтрашнього дня і жити на повну.

«Ми особливо тримаємо в молитвах захисників Батьківщини біля Соледару, Бахмуту, Авдіївки, де ворог невпинно продовжує атакувати», — наголосив Предстоятель.

Також Глава Церкви зазначив, що цієї ночі росіяни обстрілювали Запоріжжя, Херсонщину, Харківщину, Сумщину і Чернігівщину.

У катехитичній частині відеозвернення Блаженніший Святослав розглянув слова з утрені: «Премудрість і розум, що є перед віками — Син єдиносущного Отця і Духа забажав останніми часами заради нас родитися від Діви, щоби спасти світ від муки ворожої. Слава тому, що дозволив народитися тілом! Слава тому, що визволив нас Різдвом своїм!».

Глава Церкви пояснив, що Христос, народившись між нами, своїм Різдвом визволяє нас. Ба більше, в Його Різдві сповняється відвічний Божий задум про спасіння людини. Предстоятель закликав до роздумів про те, що означає спасіння.

Із книг Святого Писання бачимо, каже архиєрей, що слово «спасіння» походить передовсім від переживання порятунку Божого народу від смерті, яку несли вороги, від порятунку перед неминучою загибеллю. Власне тоді Божий народ переживав присутність Бога, який рятує від смерті.

«Але сьогодні це слово ми розуміємо в ширшому контексті. Отці та Вчителі Церкви говорять про спасіння людини як про порятунок перед вічною погибеллю. Бо коли людина, закінчивши свій земний шлях, відпаде від повноти Божого життя і щастя, то вічність, яка на неї чекає, буде її вічним повільним завмиранням», — зауважив Патріарх.

«І ось Христос народжується, щоби визволити нас своїм Різдвом від вічних погибелі, вмирання, муки і страждання. В руках Марії спочиває вся повнота Божества тілесно і повнота людського життя у Божому Сині», — наголосив він.

На його переконання, розуміння цього дуже важливе для нас, бо сьогодні в Україні ми іноді живемо тільки одним днем, боїмося майбутнього, не знаючи, яким воно буде.

«Коли ми бачимо тілесно повноту життя, яку Христос, як маленьке Дитятко, приносить людині, то бачимо наше майбутнє. Господь Бог показує нам наше майбутнє. Майбутнє — це не якісь апокаліптичні події вічної загибелі. Коли бачимо наші зруйновані міста і села, то згадуємо картини кінця світу. Але в Різдві ми бачимо маленьке Дитя, яке мирно спочиває на руках своєї Матері, — сказав архиєрей і додав: — І Христос каже: „Не бійтеся завтрашнього дня! Бо цим вашим майбутнім є Я“. Ми, християни, йдемо до повноти життя, до вінця історії, прямуючи до Христа, який сьогодні нам являється як маленьке Дитя, щоб усунути всі фобії і страхи перед завтрашнім днем».

«Сьогодні новонароджений Христос нам каже: „Не бійтеся майбутнього! Не бійтеся нового! Шукайте повноти життя! Живіть на повну! Не розмінюйтеся на дрібниці!“. Тому Різдво Христове — це осердя історії людства і вінець об’явлення Божого задуму про вічне щастя і спасіння людини», — підсумував Глава УГКЦ.

Департамент інформації УГКЦ