«Ми покликані творити спільноту віруючих людей, які могли б познайомити з Христом сучасну Україну»,- Глава УГКЦ у Світлий понеділок
  • Срд, 27/04/2022 - 11:18

Усіх вас вітаю з храмовим святом нашого Патріаршого собору, бо саме нас Господь Бог кличе бути тією спільнотою, у якій Він прагне перебувати, і хоче, щоб ми про це знали. Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у своїй проповіді до вірних у Світлий понеділок у Патріаршому соборі Воскресіння Христового.

«І коли ми, виходячи з храму, скажемо: "Христос воскрес!", – додав Предстоятель, – то не тому, що хтось нам про це розповів, а тому, що ми Його торкнулися, із Ним особисто зустрілися в лоні Божественної Літургії».

Святкуючи цей храмовий празник, Глава Церкви зауважив, що саме ми покликані творити спільноту віруючих людей, які могли б познайомити з Воскреслим сучасний Київ, сучасну Україну, сучасних українців, сучасний нам світ. Бо, зокрема під час війни, ми постійно  чуємо це питання: де є Бог? Де Він є, коли на нас падають ракети і бомби, оголошують щоразу повітряні тривоги – де Він?

«І це наше завдання, віруючих людей, що мають особистий досвід спілкування з присутнім між нами воскреслим Христом, – відкрити цей секрет Його присутності для тих, хто Його шукає. Бо і сьогодні ми можемо сказати: воскреслий Христос присутній між нами, тільки нам потрібно мати відкриті наші органи чуттів для спілкування, нам треба повірити у Воскреслого», – додав проповідник.

Глава Церкви особливо подякував парафіянам, які навіть під час війни люблять свій собор, у ньому збираються. Блаженніший Святослав привітав і тисячі віртуальних парафіян, які кожного дня, коли є можливість, єднаються в молитві за допомогою прямих трансляцій. Тисячі людей з усього світу вважають себе парафіянами Патріаршого собору, тому що відчувають, що звідси лунає якась сила, яка їх підтримує, надихає, дає їм можливість іти далі, вистояти у цій кривавій війні.

Ми бачимо, наголошує Блаженніший Святослав, як цей собор починає собирати свій народ і водночас служити йому. Він згадав, як у часи Революції гідності тут діяла "Патріарша криївка", як її називав народ, де можна було не просто зігрітися, перекусити. Тут, у цьому соборі, люди в зустрічі з Христом віднаходили власну людську гідність. Тому світ назвав цю революцію Революцією гідності.

Коли почалася пандемія, цей собор став осердям порятунку людського життя. «А сьогодні, під час війни, собор він слугує як бомбосховище і як центр соціального служіння, відповідаючи на всі потреби сучасної людини в ім’я воскреслого Спасителя. Бо ми відчуваємо, що Він є між нами. Він нам об’являє Отця, а ми покликані через добрі діла об’явити Його світові», – наголосив Глава УГКЦ.