“Ми повинні працювати як одне тіло для нашої Церкви та бути дієвим організмом, що єднає усіх!” — Глава УГКЦ
  • Втр, 13/02/2018 - 09:42

Як часто ми собі ставимо надважливе та актуальне запитання про те, якою є місія Церкви в сучасному світі. Наш світ так швидко та різко змінюється, що, здавалося би, навіть кілька років тому ми жили в зовсім іншому суспільстві. Оскільки ми живемо на зламі культур та епох, то, можливо, цей період є одним із найтяжчих. Адже це період конфліктів, воєн, а ще дуже великої непевності та розгубленості людини. Тому потрібно докладати великих зусиль, аби здійснювати місію Церкви.

Про це говорив Глава і Отець Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав на проповіді Архиєрейської Божественної Літургії в понеділок, 12 лютого, у храмі Патріаршого дому у Львові з нагоди свята Трьох Святителів: великих архиєреїв Василія Великого, Григорія Богослова та Івана Золотоустого. Із Предстоятелем співслужили: владика Михайло (Бубній), Екзарх Одеський, голова Комісії УГКЦ у справах монашества, отець доктор Ігор Бойко, ректор Львівської духовної семінарії Святого Духа, отець доктор Богдан Прах, ректор Українського католицького університету, отець Олег Олекса, секретар Блаженнішого Святослава та інші священнослужителі. Після Архиєрейської Божественної Літургії була запланована традиційна зустріч із працівниками Патріаршої курії у Львові.

“Сьогодні Христова Церква відзначає свято Трьох Святителів: великих архиєреїв Василія Великого, Григорія Богосова та Івана Золотоустого. Якщо поглянути на зміст цього свята, то воно відрізняється від більшості інших свят у році, бо має особливий зміст і меседж. Відомо, що життя та діяльність цих великих архиєреїв Церкви припадає здебільшого на другу половину IV століття. Якщо поглянемо, що насправді діялося в Церкві та в суспільстві того часу, то побачимо одну річ: до Церкви линула велика маса навернених осіб. У той період бути християнином — означало бути в безпеці. Ба більше,  це було престижно. Тож очевидно, що в людей були свої уявлення про Бога”, звернувся до вірян на початку своєї проповіді очільник греко-католиків.

За його словами, Василій Великий доклав чимало зусиль, аби Церква збагнула, що ми маємо одного Бога, в якому розрізняємо Трьох Осіб. Григорій Богослов — це милостива душа, яка жила в Тройці, а Іван Золотоустий не боявся голосити істину зі своїх уст про Бога, на той час у найбільш секуляризованому центрі тогочасної Римської імперії — у Константинополі.

Меседж Церкви був такий: Пресвята Тройця відзеркалюється в житті Церкви... У той момент відбувається ще більша дискусія, яка, можливо, не закінчилася і досі. Вона полягає в тому, що відблиск Тройці в нашому житті Церква починала розуміти у змісті своєї місії: ким є Христова Церква стосовно до Бога та до нас самих.

“Тодішня Церква починає розуміти, що її завданням  є не обслуговувати інтереси могутніх світу цього, а світити і досліджувати кожну людину, яка приходить на цей світ, зазначив Глава Церкви. Сьогоднішнє свято є ще однією причиною, щоб також замислитися, що є для нас Патріарша курія. Цей поштовх задав Папа Франциск, бо він розумів, що ми живемо на зламі епох та культур”, зазначив духовний лідер греко-католиків.

На його думку, процес реформ та трансформації переживає і наша Патріарша курія в усіх її частинах (і вимірах).

“П’ять владик, яких я обрав із Синоду Єпископів, допомагають мені змінити Патріаршу курію, аби вона відповідала сучасним потребам нашої Церкви. Ми маємо працювати як одне тіло, як одна єдине спільнота для нашої Церкви, яка є в різних куточках України та світу. Ми повинні також бути дієвим організмом, що єднає всіх. Перед нашою Церквою є велике завдання — будувати патріархат УГКЦ, до чого прагнув і закликав Великий патріарх нашої Церкви блаженніший Йосиф Сліпий!” наголосив Глава Церкви.

На завершення Літургії Предстоятель висловив сердечну подяку кожному працівнику Патріаршої курії у Львові за жертовну працю, оскільки “ця праця є непроста, як і життя наших Трьох Святителів, що було дуже турбулентним”. “Я хочу подякувати всім вам за сумлінну працю і за те, що ви справді відчуваєте, що це є не просто праця (чи робота), а що це ваше покликання. Можливо, ваші старання не завжди справедливо оцінені тим, хто є поруч. Проте найважливіше, що ви випромінюєте Боже світло для тих людей, які цього світла потребують!” звернувся до присутніх Глава УГКЦ.

Варто зазначити, що Блаженніший Святослав висловив особливу подяку отцю Петру Раку за сумлінну працю та довготривале служіння на керівній посаді в Патріаршій курії у Львові. “Наша праця є не даремною, а ефективною. Тому я вважаю цю діяльність як служіння. Ми стараємося першими реагувати на все, а не просто чекати...” наостанок сказав о. Петро Рак, колишній керівник Відділу комісій Патріаршої курії у Львові.