“Ми прагнемо зробити подію, яка надихне людей”, — о. Ростислав Пендюк про фестиваль “Вітер На-Дії”
  • Чтв, 26/07/2018 - 13:03

Молодіжний фестиваль “Вітер На-Дії” — один із найбільших християнських фестивалів України, який цьогоріч має відбутися у неділю, 16 вересня. Вже вчетверте “Вітер На-Дії” збере активну молодь з різних куточків України. Очікується, що на фестиваль приїде до 5 тисяч осіб.

Локація події — новаторський архітектурний ансамбль Центру Шептицького (одного з найбільших навчальних корпусів УКУ) та Храм Святої Софії — Премудрості Божої, де розміститься п’ять різнопланових майданчиків: інтелектуальний, театрально-мистецький, духовний, творчий та спортивний.

“Ми хочемо, щоб в молодих людей склалося таке відчуття і розуміння, що ті виклики, питання і віра в щоденному житті — це не є якісь паралельні дороги, які не перетинаються, а це є одна дорога. Оскільки фестиваль відбуватиметься у просторі університету, то ми ставимо наголос на інтелектуальний складові цього заходу. Ми прагнемо дати можливість молодим людям поспілкуватися з духовенством та  відомими людьми”, — сказав о. Ростислав Пендюк, Голова Патріаршої комісії у справах молоді УГКЦ.

Організаторами заходу є: Комісія у справах молоді УГКЦ, Львівська Міська Рада, Український Католицький Університет, Комісія у справах молоді Львівської Архиєпархії, які прагнуть творити нову якісну територію змін для знайомства, спілкування, розвитку та відпочинку сучасної молоді.

Як повідомляють організатори, у межах Інтелектуального майданчику усі охочі матимуть нагоду поспілкуватися з лідерами думки, цікавими та успішними людьми, подискутувати на різні актуальні теми. Театрально-мистецький майданчик стане своєрідною платформою талантів. Тут найрізноманітніші театральні студії — аматори та професіонали, впродовж дня показуватимуть вистави на всі смаки. Духовний майданчик збере тих, хто шукає глибинні змісти, хто прагне відкрити для себе сучасне християнство чи вдосконалитися у власній практиці. Окрім цього, буде багато спілкування, запитань та відповідей, а також час для молитви. Творчий майданчик — для  тих, хто любить hand made, хто хоче навчитися чогось нового чи й сам повчити. І нарешті — спортивний майданчик.

“Ми намагаємося акцентувати увагу на молодь з сільських місцевостей і з маленьких міст. Адже ми розуміємо, що люди, які живуть у великих містах/мегаполісах, мають можливість брати участь у різних якісних заходах, а в менших містах чи селах цього є надто мало або взагалі немає. Ми стараємося через структуру Церкви, тобто через священиків, щоб вони заохочували молодь приїхати на цю подію. Львівська обласна державна адміністрація готова підтримати нас у поширенні інформації. Окрім цього, ми спробуємо залучати студентів-першокурсників. Ми хочемо на початку вересня сказати молоді, яка приїде у Львів, що ми їх чекаємо”, — розповів о. Ростислав Пендюк.

Варто зазначити, що дискусії та обговорення будуть стосуватися питань освіти, виїзду і невиїзду закордон, стартапів та інших актуальних і важливих тем. Однак вони обговорюватимуться не лише з позиції успішності, але й також з позиції цінності та віри.

“Ми прагнемо зробити подію, яка надихне людей. Цей день має залишитися не просто спогадом з дуже гарними фотографіями, а певною спонукою і заохотою до того, щоби у своєму житті ми могли зробити більше”, — запевнив о. Ростислав Пендюк.

За його словами, організатори хочуть влаштувати подію максимальної якості. Вони намагаються прислуховуватися і враховувати побажання учасників, адже для них є важливий момент єднання.

Слід додати, що впродовж всього дня діятиме музична сцена, на якій виступатимуть гурти різних форматів. А ввечері — виступлять популярні та багатьма улюблені гурти, наприклад, український рок-гурт “Без обмежень”