«Ми розмовляємо разом». Папа скликав молодь для діалогу про сучасне і майбутнє Церкви
  • Птн, 30/03/2018 - 09:12

З 19 до 24 березня у Римі відбувалася перша в історії Церкви передсинодальна зустріч молоді, на яку було запрошено понад 300 молодих людей з усього світу, представників Римсько-Католицької, Греко-Католицької, Православної, протестантських Церков, мусульман, буддистів, атеїстів. Серед учасників були також діячі освіти й культури. Папа Франциск ініціював цю зустріч у межах підготовки до Синоду єпископів «Молодь, віра та розпізнання покликання», який відбудеться в жовтні 2018 року, щоб із вуст самих молодих людей із різних культурних середовищ почути про їхні труднощі, пріоритети, досвід віри та роль Церкви в житті. Від України в конференції брали участь четверо представників: Анна Додар від Комісії у справах душпастирства молоді РКЦ, Степан Мишковський – працівник Молодіжної комісії Львівської архідієцезії УГКЦ, студент Львівської семінарії Святого Духа Юліан Вендзилович і Тетяна Братішко, студентка Папського університету святого Томи.


У понеділок,19 березня, Папа особисто зустрівся з учасниками в Міжнародній колегії Матері Церкви, щоб поспілкуватися, дати настанови й відповісти на запитання. Понтифік наголосив, що ця зустріч – це передусім діалог між ієрархами Церкви й молоддю, і закликав учасників бути щиро висловлювати свої погляди й почуття, тому що це дозволить оновити Церкву.

Протягом наступних днів під час зустрічей у малих групах і пленарних засідань учасники чотирма світовими мовами обговорювали роль молодих людей у Церкві, значення церковних лідерів у формуванні світогляду віруючих, місце сучасних технологій у житті нового покоління, сенс життя й розпізнання покликання, а також висловлювали пропозиції щодо можливих шляхів розвитку Церкви. Також до дискусії долучилося близько 15 000 молодих людей із багатьох країн світу через соціальні мережі.


Плодом передсинодальної роботи став документ, який складається з трьох розділів: виклики й можливості для молоді в сучасному світі; віра й покликання, розпізнавання і супровід; виховна й душпастирська діяльність Церкви. У ньому узагальнено всі думки, висловлені учасниками, а в останній частині документа молодіжні представники запропонували інструменти, які Церква може використати для ефективного душпастирства.


Крім пленарних засідань, у програмі форуму були спільні Меси, медитації, Хресна Дорога в соборі святого Йоана Хрестителя на Латеранському пагорбі, присвячена жертвам насилля, а також відвідини літньої резиденції Папи Кастель-Гандольфо, концерт, під час якого виступила сестра Крістіна Скучча (переможниця проекту «Голос» в Італії) і, звісно, прогулянки Вічним містом.
Незважаючи на прохолодну погоду, культурні, мовні, світоглядні відмінності, між учасниками панувала атмосфера доброзичливості, дружби та любові.


Фінальний документ передсинодальної зустрічі передали Папі Франциску під час урочистої Меси Вербної Неділі 25 березня на площі святого Петра у Ватикані. Понтифік подякував організаторам та учасникам за плідну роботу, пообіцявши використати її під час Синоду, і передав вітання молоді всього світу.

Джерело: КМЦ