«Ми самі не усвідомлюємо, на що здатні», – Глава УГКЦ про готовність українців захищати свою країну
  • Срд, 02/02/2022 - 10:01

Українське суспільство не перший рік живе в умовах війни. Хоча багато громадян живе наче її немає, усе-таки є левова частина суспільства, яка живе проблемами війни Росії проти України. Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у інтерв’ю виданню ZN.UA.

«Коли займаєшся душпастирством, то щодня бачиш цих людей, бачиш, як їм складно, як вони змучуються інколи, як вони шукають надію... Але тоді ти бачиш й інше: як ці люди вміють мобілізовуватися. Яка надзвичайна життєва сила проявляється в них. Зрештою доходиш трохи інших висновків, ніж "диванні експерти". Ми просто самі не усвідомлюємо, на що здатні, – доки не настане мить, котра від нас того затребує. І тоді – ми самі себе здивуємо, як уже неодноразово дивували», – сказав Предстоятель.

За його словами, ще до кінця не настав час повної мобілізації сил суспільства. «Але люди готові захищати свою країну», – наголосив Блаженніший Святослав.

Духовний лідер висловив переконання, що люди потребують сенсів, змісту. «Найбільше болить людині, коли вона не розуміє, що з нею діється і чому це діється з нею. Тому є великий запит на інтелектуальний вимір Церкви, адже люди прагнуть розуміти», – додав він.

Коли починають розхитуватися фундаменти, відзначає Глава Церкви, ми починаємо шукати точку опори. «Є те, що хитається, – каже він, – руйнується, але є щось непорушне. І то – Божа присутність. Тому завдання віруючої людини і Церкви загалом – відкрити цю Божу присутність. Бог із нами навіть у такі драматичні часи. Єдиний, хто може відкрити нам шлях, освітити сенси, – це Бог, який знає правду».

Предстоятель закликав не боятися, що б там не було, адже страх – дуже поганий порадник. «Ми пережили не одне лихо – і це переживемо з Божою допомогою. Механізми гібридної війни, яка проти нас ведеться, спрямовані на те, щоби настрашити людину. Паралізувати її волю, здатність ясно мислити, діяти, чинити добро», – вважає він.

Блаженніший Святослав висловив переконання, що коли ми чинимо добро, ми стаємо дуже сильними. «Тому така моя порада, хочете відчути власну силу – творіть добро! І тоді ви побачите: ми здатні бути дуже сильними», – резюмував Глава УГКЦ.