«Ми служимо людям незалежно від релігійної приналежності і національності», – Глава УГКЦ про візит до Дніпропетровська
  • Срд, 27/04/2016 - 19:38

26 квітня 2016 року Глава УГКЦ Блаженніший Святослав відвідав із пастирським візитом Дніпропетровськ. Тут Глава Церкви разом із владикою Степаном (Меньком), Екзархом Донецьким УГКЦ, освятили приміщення БФ «Карітас-Донецьк» та наріжний камінь під будівництво храму Святого Миколая Чудотворця. Участь у богослужінні взяли душпастирі екзархату, працівники БФ «Карітас-Донецьк» та миряни. Ми коротко поспілкувалися з Блаженнішим Святославом про головні аспекти його візиту.

Ви здійснили пастирський візит до Дніпропетровська. Згідно з програмою відбулося освячення приміщення БФ «Карітас», а також наріжного каменю під будівництво храму Святого Миколая Чудотворця. Чи це уся програма візиту?

Насправді, це лише невелика частина мого пастирського візиту. Хоча вона дуже важлива. Бо ми отримали новий соціальний осередок БФ «Карітас» в Донецькому екзархаті. Структура БФ «Карітас» в Донецьку була розгромлена. Тож виникла необхідність перенести цей осідок за межі окупованої території до Дніпропетровська. За допомогою наших партнерів вдалося придбати земельну ділянку і здійснити будівництво цього приміщення.

Цей осередок стане центром соціального служіння Донецького екзархату і, зокрема, служіння для мешканців Дніпропетровська. Та ми завжди підкреслюємо, що церковне служіння відрізняється від гуманітарної місії, яку звершує ООН, чи інші міжнародні організації, християнською складовою. Бо ми служимо людям незалежно від віри, національності, політичних уподобань. У кожній страждаючій, потребуючій особі ми вбачаємо страждаючого Христа. І служимо ближньому так, як ми покликані служити і почитати Бога. Таке соціальне служіння є частиною Богослужіння нашої Церкви.

Очевидно, що дві заповіді любові: любити Бога і любити ближнього усім своїм серцем, усією душею, силою, думкою як самого себе, – пов’язані між собою. Поруч із цим соціальним центром започатковано будівництво храму, який фактично буде церквою усього цього комплексу. Тож храм буде на честь Святого Миколая Чудотворця, який є найкращим взірцем втілення заповіді Божої та християнської любові.

Ви мали зустріч з душпастирями Донецького екзархату. Про що йшлося під час розмови?

На моє прохання відбулася зустріч із священиками Донецького екзархату, який є епіцентром військових дій. Територія екзархату має три частини: тимчасово окупована територія, «сіра зона», де відбуваються бойові дії, територія підконтрольна Україні. Серед священиків було чотири, які звершують своє служіння на окупованій території (з Луганська і Донецька). Зустріч відбулася для того, аби переглянути нашу пастирську стратегію в екзархаті. Насамперед, щоб її осучаснити з огляду на нові обставини (служіння біженцям), мобілізувати сили екзархату задля співпраці із гуманітарною місією Апостольської столиці, для якої 24 квітня у всіх храмах Європи провели збірку коштів задля допомоги страждаючим в Україні, яку Папа Римський запровадив.

Ми намагалися зрозуміти як тепер структури нашої Церкви, зокрема на території, де точаться бойові дії, мають бути відкритими для того, щоби стати інструментами для здійснення цієї гуманітарної місії Святішого Отця. Бо надзвичайні обставини потребують надзвичайного розв’язку. Тож ми намагалися зрозуміти як структурно і методично потрібно нам тепер діяти, щоби ця папська допомога дійшла до кожного адресата. Наші священики готові дуже активно долучитися до цього папського завдання. Ми прагнемо створити окремі механізми, щоби були призначені відповідальні за це священики. Так само ми хочемо внутрішньо мобілізувати до цієї акції не тільки священнослужителів, а й мирян. А щоби забезпечити успішність цього, ми готові мобілізувати наше духовенство з інших єпархій. Подібно як це сталося з нашими капеланами: пройшла внутрішня мобілізація задля того, щоби допомогти військовим на фронті. Тож сьогодні ми готові провести таку внутрішню мобілізацію, щоби послужити тим, які постраждали від війни. Тож я зустрівся із 50-ма священиками, щоб опрацювати нову тактику нашої пастирської місії.

У Дніпропетровську діє парафія УГКЦ. Чи була нагода зустрітися з нашими вірними?

Я відвідав місцеву громаду Покрову Пресвятої Богородиці в Дніпропетровську. Я був вражений як чисельно ця громада зібралася. Бо це був робочий день, а присутніх було майже 300 осіб. Був цікавий обмін думками. На моє спостереження, середній вік наших парафіян становить 35-40 років. Це українські патріоти-християни, які прийшли на цю зустріч зі своїми дітьми попри те, що не було пишного богослужіння, адже це дні Страсного тижня. Зустріч стала пасхальним подарунком для мене, про яку я, мабуть, ніколи не забуду.

А яка позиція місцевої влади щодо присутності УГКЦ в місті?

Я зустрівся із представниками місцевої влади. З міським головою ми говорили про необхідність зведення нового храму. Громада подала окреме прохання на виділення земельної ділянки на будівництво храму Софії Премудрості Божої. Він обіцяв прислухатися до цієї потреби. Мер підкреслював, що для нього пріоритетом є однакове ставлення до усіх конфесій. Він стверджував, що ми маємо право розвиватися і вільно сповідувати свою віру. Міський голова наголосив, що ми є дуже важливою громадою в сфері соціального служіння для потребуючих і поранених. Бо місто є великим центром лікування військовослужбовців.

Я також зустрівся із заступником голови обласної державної адміністрації і групою осіб, які відповідають за соціальне служіння. Ми обговорили співпрацю органів державної влади з папською гуманітарною акцією, яка готується. Вони виявили готовність співпрацювати. Тож, гадаю, успішність місії Карітасу залежить від такої співпраці.

Розмовляв о. Ігор Яців