«Ми, священики, мусимо бути біля тих, що плачуть, і нести їм надію», - Блаженніший Святослав у Чистий четвер
  • Птн, 18/04/2014 - 01:57

Як ми сьогодні повинні по-священичому служити Христові, де і коли? Там, де є стражденні люди! Ми мусимо бути біля тих, що плачуть, і нести їм надію. Мусимо бути з тими, які в розпуці, щоб їх розраджувати.

Ось що сьогодні означає мити ноги нашим вірним: очищати їхні душі і тіла. Рукою пастиря вести їх до таїнства Христової смерті і воскресіння.

Про це сказав Блаженніший Святослав (Шевчук), Глава Української Греко-Католицької Церкви, 17 квітня, у Великий четвер у Патріаршому соборі Воскресіння Христового в Києві.

Предстоятель УГКЦ відзначив, що в «цей день ми відкриваємо для себе і бачимо в літургійних знаках Ісуса Христа як найвищого Архиєрея». «Наш Архиєрей бере на себе переживання всього людського роду і кожного з нас. Його розпинають разом з Україною, яку розривають на частини», - зауважив Блаженніший Святослав.

За словами Верховного Архиєпископа, Ісус Христос сьогодні постає перед нами як той, що служить. «Сьогодні кожному з нас Ісус Христос уже вкотре вмив ноги і сказав нам, своїм священикам: Як так чинитимете, то щасливі будете», - наголосив очільник греко-католиків. Він нагадав, що саме в цей день здійснювали суд над Ісусом Христом. Глава Церкви провів паралель, зазначивши: «Як цікаво, що якраз сьогодні зібралися в Женеві на чотиристоронній зустрічі представники князів світу, щоб говорити про нас з вами, про нашу долю, наше сучасне, майбутнє».

Звертаючись до священиків, архиєрей наголосив, що бути священиком не означає лише стояти при престолі, а й «служити там, де є Христос у стражденній людині нашого часу». «Це те, що ми сьогодні покликані робити. А тоді ми крок за кроком йтимемо разом з Христом, бо не розп’яття, не засуд, не смерть є вершиною. Останнє слово не за насиллям і не за гріхом. Останнє слово є за Правдою, за силою Божою і за життям у воскресінні», - наголошує Глава Церкви.

Насамкінець Блаженніший Святослав привітав священиків з їхнім святом, саме у цей день Христос встановив два святих таїнства: Євхаристію і Священство. «Дорогі отці, служіть у повноті як служителі Христової Церкви воскреслого Тіла Христового. Упевнено йдімо за Христом через страсті до воскресіння, бо коли так чинитимете, то щасливі будете», - сказав на завершення Предстоятель УГКЦ.

Слід відзначити, що у Великий четвер на Богослужінні Блаженніший Святослав освятив антимінси, миро, а на завершення здійснив Чин умивання ніг. На умивання ніг прибуло 12 священиків – представники з усіх єпархій та екзархатів УГКЦ: сходу, півдня, півночі, заходу і центру України.

Департамент інформації УГКЦ