«Ми тут, щоб запевнити вас, що є і хочемо бути разом із вами», – єпископи Польщі у Львові
  • Срд, 18/05/2022 - 21:38

У середу, 18 травня, в Україну, до Львова, з візитом солідарності прибули архиєпископ Станіслав Ґондецький, митрополит Познанський і голова Конференції католицьких єпископів Польщі, архиєпископ Войцех Поляк, примас Польщі, та архиєпископ Станіслав Будзік, митрополит Люблінський. Їх супроводжує священник Стефан Батрух, душпастир громади УГКЦ в Любліні.

На ранковому пресбрифінгу в курії Львівської архидієцезії РКЦ архиєпископ Станіслав Ґондецький подякував за запрошення до України, яке польські єпископи отримали як зі Львова, так і з Києва, і наголосив, що для них візит в Україну має велике значення. «Якщо до війни стосунки обмежувалися візитами поодиноких людей і груп, то з війною ситуація змінилася і серед європейських народів поляки найбільше бажають пошанувати Україну і допомогти їй молитовно і матеріально», – зазначив голова польського єпископату.

Архиєпископ Войцех Поляк, примас Польщі, наголосив, що мета їхнього візиту в Україну полягає в тому, щоб виявити солідарність і єдність з усіма, хто в Україні терпить від війни, від російської агресії. «Цим прагнемо запевнити вас у наших молитвах за Україну. Прагнемо бути зараз і завжди з вами», – сказав він.

Архиєпископ Станіслав Будзік зазначив, що цей візит не є туристичною поїздкою чи екскурсією, а зумовлений потребою висловити  через особисту присутність солідарність і підтримку. Ця присутність, за його словами, має також допомогти їм зрозуміти, чим ще Католицька Церква Польщі може допомогти Україні.

Перебуваючи у Львові, делегація польських єпископів зустрілася з митрополитом Львівським УГКЦ Ігорем Возьняком. Єпископи відвідали архикатедральний собор Святого Юра, крипту собору та митрополичі палати Свято-Юрського комплексу.

«Владики з Польщі приїхали до нас, щоб висловити свою солідарність і молитовну підтримку. Дякуємо їм за близькість, допомогу, відкритість і присутність. Архиєпископ Будзік сказав, що завдяки Україні немає війни в Польщі. Вони це розуміють, допомагають і хочуть, щоб Україна перемогла. Ми не є військовими аналітиками, не знаємо, коли війна закінчиться, але усвідомлюємо, що трагедія України зблизила наші народи. Разом завжди легше протистояти ворогу», – сказав митрополит Ігор в коментарі для Департаменту інформації УГКЦ.

Отець Стефан Батрух, який супроводжує делегацію, переконаний, що події минулого допомагають краще зрозуміти, до чого веде теперішня війна. У коментарі для «Живого телебачення» він пригадав, як 35 років тому покійний Іван Павло ІІ спонукав представників єпископату Польщі і Синоду Єпископів УГКЦ зустрітися і співпрацювати.

«Єпископи Польщі приїхали подякувати українцям, особливо українським військовим, за витривалість і мужність. Це обмін дарами. Церква РКЦ в Польщі може допомогти матеріально, а від України отримує дуже багато в духовній площині, насамперед захист від наступу росії на Польщу. А також вчиться витривалості, мудрості і мужності, яку презентує Україна», – зазначив о. Стефан Батрух.

У межах візиту солідарності польські єпископи відвідають Львів і Київ, де 19 травня зустрінуться з Отцем і Главою УГКЦ Блаженнішим Святославом, єпископом Києво-Житомирської дієцезії РКЦ Віталієм Кривицьким та з Предстоятелем ПЦУ Блаженнішим Епіфанієм. Делегація відвідає Софійський собор і Патріарший собор Воскресіння Христового УГКЦ. Також запланована поїздка до Ірпеня та Бучі.