“Ми в Коломиї кажемо до Спасителя: “Боже, промовляй, Україна слухає!” — Глава УГКЦ освятив унікальну дзвіницю з карильйоном
  • Нед, 04/08/2019 - 11:48

“Відновлення дзвіниці в Коломиї — відновлення нашої історичної пам’яті, правди про нас, про ваше місто, а також про роль і місце Церкви в історії, житті та державному будівництві нашого народу”, — на цьому наголосив Глава і Отець УГКЦ Блаженніший Святослав у своїй проповіді в Коломиї у суботу, 3 серпня 2019 року.

Адже цього дня відбулося освячення унікальної дзвіниці з карильйоном, яку спорудили біля церкви Святого Йосафата.

 

На захід завітали місцеві жителі, віряни, представники органів державної влади різних рівнів, монашества, духовенства та всі охочі.

“Разом з цією дзвіницею ми сьогодні освятили набір дзвонів. Я не знаю, чи є багато міст в Україні, які можуть похвалитися тим, що на центральному майдані мають карильйон церковний дзвонів... Церковний дзвін — засіб, яким голос Божий (що часто є невидимий) може бути почутий. Те Слово Боже, яке доручає Церкві голосити наш Спаситель у вашому місті, отримує свій новий інструмент. Бо коли дзвонить дзвін — до нас промовляє вічність. Коли дзвонить церковний дзвін, то ми чуємо Слово і голос Божий”, — зауважив Предстоятель.

І згодом додає: “Як багато голосів “стукають” у наші вуха. Як, можливо, багато різних моментів людського гамору переживає Коломия на своїй центральній площі. Тож важливо, серед галасу, який швидко мине, — чути голос вічності”.

На його думку, слово має надзвичайну силу. “Ця дзвіниця стоїть на перехресті вулиць на центральній площі Коломиї. Вона є символом відкритої Церкви і звернення Божого не тільки до тих, хто є всередині, а до всіх”, — підкреслив духовний лідер греко-католиків.

Архиєрей у своєму слові до присутніх також згадав, що цього року УГКЦ відзначає 30-річчя виходу Церкви з підпілля. Він зазначив, що Церква переживає чимало викликів. Крім того, багато хто хоче, щоб голос УГКЦ не звучав. Однак Церква завжди була, є і буде голосом правди, зокрема для свого народу.

“Ми сьогодні в Коломиї кажемо до Спасителя: “Боже, промовляй, Україна слухає!” — закликав Блаженніший Святослав і додав, що необхідно слідувати за Святим Духом, бо Він є життєвим компасом людини.

Крім того, Глава УГКЦ відвідав катедральний собор Преображення Христового, де відслужив панахиду за спочилими єпископами Коломийської єпархії — владиками Павлом Василиком і Миколою Сімкайлом. 

Довідка

Карильйон (з французької) — дзвоніння в дзвони. Карильйон — ударний музичний інструмент, що є набором точно налагоджених дзвонів з механічним керуванням. Також карильйоном називають музичну п’єсу, що імітує передзвін.

Фото пресслужби Коломийської єпархії