«Ми закликаємо всіх захищати український народ від насилля, несправедливості, корупції», – владика Борис (Ґудзяк)
  • Чтв, 12/12/2013 - 15:44

«Те, що відбулося за останні 24 години, показало, що маленька горстка людей, озброєнні любов’ю, вірою, дружбою, піснею і молитвою на устах змогла вистояти проти озброєних силовиків. Сила відступила перед правдою і громадською солідарністю. Це є знак, який має бути дороговказом на майбутнє», – так оцінив останні події на Євромайдані в Києві президент УКУ, єпископ єпархії святого Володимира Великого в Парижі владика Борис (Ґудзяк) 12 грудня під час прес-конференції в Штабі національного спротиву.

Він наголосив, що саме в таких умовах, коли народ об’єднується заради спільної мети, і твориться громадянське суспільство, яке прагне втілювати найкращі європейські цінності.

Разом з тим владика Борис (Ґудзяк), як і Постійний Синод УГКЦ перед тим, засудив владу за черговий прояв насилля проти свого вільного громадського волевиявлення громадян України, і закликав всі сторони утриматися від використання насильства, яке може привести до кровопролиття.

На думку єпископа, сьогоднішній Євромайдан в деякій мірі відрізняється від того, щоб був у 2004 році.

«Ми маємо цей досвід, коли народ підвівся, а потім відступив від відповідальності, від ангажування, що дозволило малий групі осіб брати в руки керівництво державою. Сьогодні цей рух пропонує нову якість. Основна риса, яка присутня на громадянському рівні – це відчуття, що ми стоїмо за певні принципи. Що люди на Майдані не тому, що вони підтримують одну партію чи політика, а тому, що вони підтримують нову Україну», – зазначив владика Борис (Ґудзяк).

Як президент УКУ, владика Борис (Ґудзяк) не зміг обійти увагою і факти вчинення тиску на Університет зі сторони силових структур. Так, до студентів та викладачів дзвонять представники правоохоронних органів з метою залякування. В УКУ перебували слідчі з метою отримати списки студентів, які беруть участь в Євромайдані. Проти деяких студентів та викладачів відкрили кримінальні справи за різними статтями. Відтак владика звернувся до влади з вимогою зупинити цей тиск на академічне суспільство.

«Звертаюся до Міністерства освіти і науки, Міністерства внутрішніх справ, Президента України і цілого уряду від імені всіх академічних установ України, від імені ректоратів, студентів і викладачів, які у ці дні переживають різні форми залякування або тиску. Припиніть цей тиск. Це суперечить деклараціям влади та європейським принципам, до яких ми всі прямуємо. Це суперечить Конституції та законодавству України», – закликав президент УКУ.

Як член Постійного Синоду УГКЦ, владика Борис (Ґудзяк) відзначив і роль духовенства у Євромайдані. Так, вони спілкуються з міліціонерами, закликають їх не застосовувати силу проти мирних демонстрантів. І Церква на даний момент ще не зазнала тиску від влади за свою діяльність.

«Дуже важливою подією в цих днях стала спільна заява ВРЦіРО, яка закликає владу слухати людей, не застосовувати насилля, дослідити його випадки і покарати винних. Також в цій заяві є звернення до об’єднання цілого суспільство, щоб Україну не ділити. Це є один із приклад, коли на найвищому рівні Церкви діють разом», – зазначив єпископ.

Він також закликав всіх вірних УГКЦ захистити український народ від насилля, несправедливості та корупції. Окрім того, владика Борис (Ґудзяк) наголосив, що голос Церкви має лунати не тільки на Євромайдані, але і в храмі, звідки нести правду до людей.

Один із священиків, який в цей час був присутній на прес-конференції, розповів, що в ніч на 30 листопада, коли «Беркут» вперше намагався розігнати учасників мітингу, на Майдані Незалежності перебувало 4 священики: він, який представляє УПЦ КП, два священики від УГКЦ, а також один від УАПЦ, якому найбільше дісталося від силовиків, які били його по ногах до того часу, поки він не впав.

Окремо владика Борис (Ґудзяк) подякував журналістам за їх роботу. Адже саме завдяки ній цілий світ дізнається про те, що відбувається в Україні.

Джерело: http://ucu.edu.ua