Мідраш: як дітям розказати про Різдво?
  • Нед, 29/12/2019 - 18:16

Одним із найважливіших обов’язків батьків є передавання віри своїм дітям. Про цей обов’язок наголошує найважливіша заповідь Ізраїля, яку читаємо в Книзі Второзаконня:

Слухай, Ізраїлю, Господь Бог наш, Господь єдиний. 5 Любитимеш Господа, Бога твого, всім серцем твоїм і всією душею твоєю, і всією силою твоєю. 6 Оці слова, що їх я заповідаю тобі сьогодні, мусять бути в твоєму серці. 7 Ти накажеш про них твоїм синам і говоритимеш про них, сидівши в хаті й ідучи в дорогу та лягаючи й устаючи (Втор 6,4-7).

Святіший Отець Іван Павло ІІ у тому ж дусі повчає: «Катехетична діяльність в родині має свій особливий характер, нічим не замінений. Родинна катехеза перевершує будь-яку іншу форму катехези, товаришує їй і збагачує її» (Catechesi tradendae, 68).

Однією із форм такої родинної катехези може бути мідраш. Це своєрідний спосіб представлення богословських істин у формі оповідання – легенди. Мідраш – це пропозиція інтерпретації біблійного тексту з допомогою своєрідного епізоду, прикладу, який виявляє в ньому «укритий сенс»1.

Ізраїль уникав абстракції, застосовуючи інтуїтивну педагогіку, яка більш спрямована на образ, ніж ідею, бо знає, що оповідання (навіть, якщо це легенда) сильніше запам’ятається, ніж багато абстрактних ідей. Оповідання мідрашу ніколи не є метою самою в собі, лише підкреслює вартість Слова2. Багато поколінь ізраїльські родини передавали дітям віру, розповідаючи мідраш, і здається це давало добрі плоди. Можемо подумати, що Ісус, наш Господь, теж подібно як і інші діти в його часі, отримав перше релігійне повчання від Марії і Йосифа саме через мідраш.

Ці невеличкі катехези є спробою представити історію Різдва у вигляді мідрашу. Вони побудовані у формі запитання – відповіді і таким чином можуть бути допомогою батькам у передаванні дітям цього неймовірного досвіду.

І. Тайна Втілення. Чому Спаситель мав стати людиною?

Після падіння Адама і Єви людство занурилося в темряву. Гріх все більше і більше поширювався по всій землі. І навіть такі події як всесвітній потоп не зупинили беззаконня. Земля, люди і всяке живе створіння неймовірно страждало від ран гріха і від усього серця тужили за кимось, хто їх спасе. УСІ З НЕТЕРПІННЯМ ОЧІКУВАЛИ ВІДКУПИТЕЛЯ, якого Всемогутній Бог обіцяв вже в райському саді, коли сказав:

Я покладу ворожнечу між тобою і жінкою і між твоїм потомством та її потомством. Воно розчавить тобі голову, а ти будеш намагатися ввіп’ястися йому в п’яту (Бут 3, 15).

Ангели були дуже здивовані, що Спаситель народиться від жінки, що Він буде людиною такою самою як і всі люди, окрім гріха.

Одного разу вони запитали Бога: Чому Спаситель буде людиною, а не Ангелом?

Бог відповів: Щоб викупити людину потрібно стати людиною. Щоб витягти когось з ями, потрібно увійти в яму! Щоб врятувати людину, потрібно відчути те, що вона відчуває і прийняти страждання, якими вона страждає. Ангел – чистий і святий дух не зможе відчути того, що відчуває людина.

Хто це зробить? – зі здивуванням знову запитали Ангели.

В цей момент перед Божий престол вийшов Син Божий, відблиск Божої слави, образ Його істоти (Євр 1, 3) і сказав: Ось я, пошли мене!

Усі небесні духи не могли надивуватися і возвеличити цю смиренну поставу Божого Сина, який з любові до Отця і до всіх людей, вирішив прийняти людську природу і стати людиною.

Ангели продовжували запитувати: «Де народиться Син Божий? Мабуть Він народить в царському палаці».

Господь відповів: «Якщо мій Син народиться в царському палаці, то до нього не зможуть прийти бідні, хворі, прокажені, сліпі і відкинуті люди». Адже Лікаря потребують не здорові, а хворі (Мт 9, 12).

Тут один з ангелів запитав: Але якщо Син Божий народиться серед убогих, то як до нього прийдуть царі?

Бог відповів: «Якщо мій Син, Цар царів і володар володарів зміг зійти до вбогих, то кожен цар зможе це зробити!!! Тому побачити Славу Божу над Віфлеємом і Трьох Царів, які йдуть до вбогої стайні поклонитися перед Божим Сином»!

Найбільше Божим смиренням був вражений Архангел Гавриїл. Він підійшов до Бога і покірно попросив: «Господи, Творець землі і неба! Дозволь мені звістити Твою любов і принести Добру Новину на землю»!

Тому написано: Шостого місяця ангел Гавриїл був посланий Богом у місто в Галилеї, якому ім’я Назарет, 27 до діви, зарученої чоловікові, на ім’я Йосиф, з Давидового дому; ім’я ж діви було Марія.

ІІ. Міріам. Чому Ангел Гавриїл був посланий до Діви Марії?

Серед усіх дівчат Назарету, Марія, донька Йоахима і Анни була найсмиренніша. Будь який вчинок для ближнього Вона робила так, як для Бога! Особливо її серце було відкрите для вбогих.

Одного разу Господь побачив як Міріам зустріла вбогого чоловіка Симеона і віддала йому останній шматок хліба, який був у неї. Тоді, Всевишній, нехай Ім’я Його буде благословенне сказав: Воістинну, Вона принесе Хліб Життя – Мого Сина для всіх людей!

ІІІ. Різдво. Чому люди не приймали Марію і Йосифа? Чому зараз не приймають Спасителя?

Народження Ісуса Христа відбулося тоді, коли правив кесар Август. Цей Володар хотів знати скільки людей живе по всій землі, щоб усі без винятку платили йому податок. Тому Август наказав, щоб всі йшли до міст і сіл, де вони народилися, щоб там записатися.

Пішов також і Йосиф з Галилеї, з міста Назарету в Юдею, в місто Давида, що зветься Вифлеєм, бо він походив з дому й роду Давида, щоб записатися з Марією, зарученою своєю, що була вагітна.

Коли Вони були в дорозі, то Марії настав час народжувати. Йосиф почав стукати в двері Віфлеємських мешканців і просити, щоб прийняли їх на ночівлю. Усі по черзі почали йому відмовляти:

«Я землю купив, і мушу йти працювати. Я не зможу Вас прийняти до себе» – сказав перший.

«В мене немає часу для Вас, я щойно відкрив свою крамницю (свій магазин) мені потрібно зайнятися торгівлею» – сказав другий.

«Я тільки но одружився, мені ніколи. Не ображайся на мене» – сказав третій.

І так до сьогодні люди оправдовуються, щоб не прийняти Спасителя! Хтось займається своїми справами, одні – роботою, другі – дітьми, треті – бізнесом, в когось завжди знайдеться щось важливіше! Але ті, хто приймуть Христа – «дітьми Божими назвуться», написано бо: Котрі ж прийняли його – тим дало право дітьми Божими стати, які в ім’я його вірують (Йн 1, 12).

Недалеко Віфлеєма була невеличка стайня, куди пастухи приводили своїх овечок і самі приходили відпочивати. Там Йосиф з Марією зупинилися і вона породила свого сина первородного, сповила його та поклала в ясла, бо не було їм місця в заїзді (Лк 2, 7).

IV. Пастухи. Чому саме пастухи прийшли поклонитися Ісусу першими?

За 1000 років до народження Ісуса Христа в тому самому Вифлеємі, в родині Єссея, народився малий, рудий хлопець, якого звали Давид. Він сильно відрізнявся від своїх братів, які були високими, сильними і завжди звертали на себе увагу. Давид більше дбав про інших, ніж про себе і особливо піклувався про овечок свого батька. Коли якусь овечку вхопить вовк, або ведмідь, Давид біг за ними, щоб їх рятувати. А коли, якась овечка губилася, Давид шукав її до тих пір, поки не знаходив.

Богу дуже сподобалася така любов Давида, тому Він сказав: Якщо цей малий пастух так дбає про овечок свого батька, то Він буде також піклуватися і про Народ Ізраїля. Тому Бог обрав пастушка Давида, щоб Він став Царем!

Також Господь обіцяв, що Спаситель буде з роду царя Давида. А перші, які прийдуть поклонитися Новонародженому будуть пастухи:

Були ж у тій стороні пастухи, що перебували в чистім полі та вночі стояли на сторожі коло своїх отар. 9 Аж ось ангел Господній їм з’явився і слава Господня їх осіяла й великий страх огорнув їх. 10 Ангел же сказав їм: “Не бійтесь, бо я звіщаю вам велику радість, що буде радістю всього народу: 11 Сьогодні народився вам у місті Давидовім Спаситель, він же Христос Господь. 12 І ось вам знак: Ви знайдете дитя сповите, що лежатиме в яслах.” 13 І вмить пристала до ангела велика сила небесного війська, що хвалила Бога й промовляла: 14 “Слава на висотах Богу й на землі мир людям його вподобання.” 15 І коли ангели знялись від них на небо, пастухи один до одного заговорили: “Ходім лишень до Вифлеєму та подивімся на ту подію, що Господь об’явив нам.” 16 І пішли вони притьмом і знайшли Марію, Йосифа й дитятко, що лежало в яслах.

Сьогодні ми можемо бути такими пастушками, які йдуть поклонитися Ісусу.

V. Віл і Осел. Чому біля Новонародженого Ісуса був віл і осел?

Після того, як пастухи поклонилися Дитяті Ісусові, вони побачили, що і тварини йому поклоняються. Зокрема біля ясел були віл і осел, які також споглядали на Новонародженого Ісуса. Чому віл і осел?

В Книзі Пророка Ісаї написано: Віл знає господаря свого, а осел – ясла пана свого. Ізраїль нічого не знає, народ мій не розуміє (Іс 1, 2). Віл і осел – це тварини, які розпізнають свого господаря і коли він до них наближається, вони бачать його і радіють, бо знають, що Господар принесе їм їжу і воду, що Він про них піклується.

Віл і осел біля Віфлиємських ясел також повчають нас, щоб в Ісусі Христі ми розпізнали свого Господа і зраділи Його приходу. Бо Ісус приніс нам Хліб Життя – САМОГО СЕБЕ, щоб ми в радості жили життям вічним.

VІ. Царі – Мудреці

В Далекій країні на Сході, один з царів, якого звали Каспер, під час споглядання нічного неба побачив зорю, яка світила дуже великим світлом. Це була та зоря, про яку пророкував Валаам Син Беора: Зійде бо зірка з Якова, здійметься берло з Ізраїля (Числа 24). Каспер зрозумів, що це Божий знак, що на світ народився Божий Помазаник. Тому зі своїми царями сусідами Валтасаром і Мелхіором, рушив в дорогу поклонитися Новонародженому Царю.

Каспер, Мелхіор і Валтасар спочатку думали, що Цар має народитися в Єрусалимі, в царських палатах, тому спершу пішли до царя Ірода і його запитали: Де цар юдейський, що оце народився? Бо ми бачили його зорю на сході й прийшли йому поклонитись (Мт 2, 2).

Цар Ірод був дуже жорстоким володарем. Він багато людей кинув до в’язниці, а багато стратив, бо дуже боявся, що хтось вкраде його корону і сяде на його престол. Він покликав книжників і запитав їх, де має народитися цар юдейський? Ті відповіли: У Вифлеємі! Ірод розумів, що це має бути Цар від самого Бога, якщо про нього написано в пророцтвах, однак навіть це не зупинило Його і він вслід за Мудрецями послав солдатів повбивати дітей Вифлеєму віком до двох років.

Про царя Ірода і про усіх, які хочуть воювати з Богом, написано в Псалмі: Безумний каже в своїм серці: «Немає Бога». Зіпсувалися, мерзоту коять, нема нікого, хто добро чинив би (Пс 53)

VII. Еммануїл. Чому Бог став людиною?

Бог став людиною, щоб увійти в нашу ситуацію, в наше страждання, в наші болі і рани. Щоб вивести нас з безодні гріха до Божого Царства.

Все це правда! Однак є ще одна дуже важлива причина – БОГ СТАВ ЛЮДИНОЮ, ЩОБ БУТИ З ТОБОЮ, ЩОБ ЛЮБИТИ ТЕБЕ, тому Його ім’я – ЕММАНУЇЛ, що означає «з нами Бог»!

Il canto del mare, omelia pasquale sull`Esodo, a cura di Umberto Neri, Introduzione (p. 13 – 30), Citta Nuova, Roma 1976, 1981.

2 М. Коста, Якже твій син Тебе запитає, Київ 2017.

Отець Роман Лаба OSPPE, директор Всеукраїнського бюро у справах душпастирства родин при Єпископаті України