Микита Готський, св.
  • Суб, 28/09/2013 - 00:21

Святий великомученик Микита був готом. Він народився і жив на берегах Дунаю. Постраждав за Христа в 372 році. Тоді християнська віра вже широко розповсюдилася в країні готів. Святий Микита увірував у Христа і прийняв Хрещення від готського єпископа Теофіла, учасника I Вселенського Собору. Поширенню християнства стали противитися язичники - готи, в результаті чого виникла міжусобна війна.

Після перемоги Фрітігерна, який очолив військо християн і завдав поразки язичникові Афанаріху, віра Христова стала успішніше поширюватися серед готів. Єпископ Ульфіла, наступник єпископа Теофіла, створив готську абетку і перевів на готську мову багато священних книг. У поширенні християнства серед одноплемінників старанно працював і святий Микита. Своїм прикладом і натхненним словом він привів до Христової віри багатьох язичників. Однак Афанаріх після поразки зумів знову поправити свої сили, повернутися у свою країну і відновити свою колишню могутність. Залишаючись язичником, він продовжував ненавидіти християн і переслідувати їх.

Святий Микита, підданий багатьом тортурам помер у 372 році. Друг святого Микити, християнин Маріан, вночі відшукав тіло мученика, переніс його і поховав в Кілікії. Згодом воно  було перенесене до Константинополя.

Джерело: catholicencyclopedia.in.ua