Милі бесіди замість боротьби за спасіння. Англійський Синодальний шлях опублікував кінцевий документ
  • Чтв, 07/07/2022 - 13:29

Католицькі єпископи Англії та Уельсу опублікували документ на завершення синодального процесу. Він містить підсумки тем, що були обговорені в парафіях та єпархіях. Серед бажаних змін у Церкві зазначено побажання, щоб менше говорити про принципи християнського життя, а замінити їх «простором ділення».

У підсумковому документі вказано на потребу «надати більшого значення жінкам у Церкві» і чітко окреслити роль мирян. На думку о. Томаса, генерального секретаря єпископату, завдяки синодальному процесу «відкриваються важливі можливості дискусії. Католики відчувають, що з їхньою думкою рахуються, і мають нові прагнення для участі, оскільки їх безпосередньо запитують про те, якою, на їхню думку, є місія Церкви, а також які інструменти необхідні для того, щоб могти звіщати Євангеліє в сучасному світі».

Англійці також сказали, що хочуть таку формацію, завдяки якій самі зрозуміють як відважно нести іншим радість Євангелія. Церкву своєї мрії вони бачать як відкрите місце, «де приймають інших, без жодних винятків». Під прикриттям такої риторики серед католиків поширюється, серед іншого, прийняття содомського гріха.

У єпархіальних звітах вказано також, що Церква використовує занадто складну мову. На їхню думку, послання Євангелія слід звіщати у простій формі.

У дискусіях йшлось про необхідність притягати до Церкви молодь. «Молодь говорила нам, що знаходять у Церкві винятковий простір внутрішнього спокою, якого так важко досягнути в такому неспокійному суспільстві, що постійно кудись поспішає. Молодь також задіяна в допомогу особам, які відкинуті суспільством, та у справи Третього світу»,- розповів секретар єпископату.

Серед очікувань молоді зазначено побажання, щоб перетворити Церкву на місце приємних зустрічей, замість спільноти, яка прагне до спасіння. «Вони сказали, що хочуть її (Церкву) просити, щоб менше зосереджувалась на принципах, які усім говорять як вони мають поводитись, а більше на просторі ділення, де можемо разом зростати в любові Бога. Це повинно давати нам поживу», - зазначив о. Томас.