Милосердя перемінює серця. Відеозвернення Вселенського Архиєрея до учасників панамериканських святкувань Ювілею Милосердя
  • Втр, 30/08/2016 - 02:07

У столиці Колумбії проходять центральні панамериканські святкування Ювілею Милосердя. Цей захід, який триває від 27 до 30 серпня, організували Рада Єпископатів Латинської Америки та Карибського Регіону (CELAM) разом з Папською Комісією в справах Латинської Америки, беруть участь понад 15 кардиналів та більш, ніж 100 єпископів, вищі чернечі настоятелі, сотні священиків, миряни та представники харитативних організацій з усіх 22-ох країн регіону як також і представники Апостольської Столиці й делегати з Канади та США.

«Нехай же нестримний вітер святості  супроводить надзвичайний Ювілей Милосердя в Північній та Південній Америці!» – ці слова з проповіді Папи Франциска в Північноамериканській колегії в Римі, виголошеній 2 травня 2015 року, стали темою Ювілейного Конгресу.

Мета ініціативи полягає в тому, щоб перетворити «дух милосердя», який надихає цей Ювілейний рік, у справжню допомогу, особливо для тих, які, за словами Папи Франциска, живуть на «екзистенційних периферіях». Адже Святіший Отець  закликає до того,  щоб милосердя не тільки виражалося словами, а й призводило до конкретних дій, допомагаючи найнужденнішим.

У програмі святкування: покаянні богослужіння, вшанування святих, дискусії на теми благодійної діяльності та допомоги мігрантам. Учасники форуму особисто відвідають найбідніші квартали колумбійської столиці, щоб познайомитися з харитативною діяльністю католицьких структур на користь дітей, бездомних, знедолених, в’язнів, хворих.

З нагоди відкриття панамериканських відзначень Ювілейного Року Милосердя, 27 серпня Вселенський Архиєрей звернувся з окремим відеопосланням іспанською мовою, посилаючись на І Послання святого апостола Павла до Тимотея: «Дяку складаю тому, хто мені дав силу: Христу Ісусу, Господеві на­шому, бо він визнав мене вірним, по­ставивши на службу; мене, що спер­шу був блюзніром, гонителем і знущателем; але мене по­милувано, бо я, не відаю­чи, діяв у невірстві. Бла­годать же Господа на­шого над­мірно вилилась на мене з вірою і лю­бо­в’ю, що в Христі Ісусі. Вір­не це сло­во й повного до­вір’я гідне, що Хри­стос Ісус прийшов у світ, щоб спа­сти грішних, з яких я – пер­ший. Але я був на те помилува­ний, щоб Ісус Христос на мені пер­шім по­казав усю свою довго­терпе­ли­­вість» (І Тим 1,12-16а).

За словами Папи Франциска, святий апостол Павло дає нам цікавий ключ – ставитись до ближніх з милосердям. Святий Павло радикально змінився – з переслідувача він став апостолом. «Те, що зробило його учнем – це довіра, яку Бог виявив до нього, не зважаючи на безліч гріхів. І це нам нагадує, що можемо мати прекрасні плани, чудові проекти і теорії щодо нашої реальності, але якщо відсутня це "милосердне ставлення", то наша пастирська діяльність затримається на половині дороги», – сказав Папа.

За словами Святішого Отця, милосердя не є ні ідеєю, ні теорією, ні ідеологією, але «конкретним способом» доторкнутися до чутливості людей, взаємодіяти з ними і наближатися один до одного, наближатися до людей, що перебувають у складній ситуації. Йдеться про те, щоб допомогти людям зрозуміти, що в їхньому житті ще не було сказано останнє слово, щоб вони відчули себе звільненими від тягару своїх гріхів, відчули «утішення нової можливості», –додав він.

Папа Франциск наголосив, що Церква потребує пастирів, здатних ставитися до людей з милосердям, адже саме воно змінює серця і повинно бути в центрі кожної пастирської й місіонерської діяльності.

Милосердні пастирі, за словами Його Святості, не користуються страхом, але дають надію на переміну. Діяльність, яка підкреслює почуття провини й лякає покаранням є помилковою. Папа вказав, що у тих, до кого ставляться з милосердям, розбуджується креативність, довір’я досамовдосконалення, шукання нових можливостей.

Зазнаємо милосердя, підкреслив Святіший Отець, також і тому, «Господь і далі нам прощає». Зцілювати зі співчуттям – означає «навчитись у Вчителя бути поруч одні з одними. Навчіться протягнути руку до тих, що впали, не побоюючись  коментарів. Мудрість полягає в тому, щоб зміцнити шляхи надії, яка сприяє доброму ставленню та сяянню милосердя», – мовив Папа Франциск.