Міністерство оборони України вперше проводить навчання для військових капеланів українських церков та релігійних організацій
  • Срд, 09/04/2014 - 15:03

З 9 по 13 квітня 2014 року в Пущі-Водиці відбуваються збори священнослужителів церков та релігійних організацій, які займаються душпастирською опікою військовослужбовців Збройних Сил України. У заході беруть участь представники українських Церков: Української Греко-Католицької Церкви, Римо-Католицької Церкви, Української Автокефальної Православної Церкви та представники Всеукраїнського об’єднання євангельських християн-баптистів.

Від УГКЦ у зборах беруть участь як військові душпастирі, так і медичні капелани, які виявили бажання душпастирювати у польових шпиталях.

Під час відкриття до учасників заходу звернувся єпископ Михаїл (Колтун), керівник Департаменту Патріаршої Курії Української Греко-Католицької Церкви у справах душпастирства силових структур України.

«Я радію, що сьогодні ми можемо зібратися разом заради спільного душпастирського служіння для військовослужбовців, - відзначив Владика. - Модель такої міжконфесійної співпраці ми з вами вже  маємо – це Рада у справах душпастирської опіки при Міністерстві оборони України. Завдяки тому, що Міністерство зініціювало такі збори, ми маємо нагоду глибше увійти в ментальність військовослужбовця. Ми покликані надавати душпастирську опіку тим, хто цього потребує, а не розмежувати себе за конфесіями та віросповіданням, - підкреслив військовий єпископ. - Світова модель капеланства виразно дає нам зрозуміти, якою має бути наша присутність у війську. Сьогодні до праці нас кличе Україна, щоб ми були підготовлені та відповідальні за долю нашої армії, опікуючись нею спільно та плекаючи в серці любов».

Владика Михаїл подякував Міністерству оборони України за організацію зборів військових душпастирів та закликав Боже благословення на всіх присутніх.

Протягом двох днів учасники зборів прослухають низку лекцій, що стосуються морально-психологічнних, законодавчо-правових та інших сфер діяльності військовослужбовця. Розглядатимуться основні підходи в діяльності капеланів при виконанні миротворчих місій Збройними Силами України. Під час зборів капелани матимуть змогу попрактикуватись на спеціальних заняттях з основ першої медичної допомоги.

«Ми йшли до цього заходу 23 роки, і ось сьогодні це стало можливим, - ділиться полковник Руслан Коханчук, координатор проекту, старший офіцер відділу роботи з громадськими релігійними організаціями і шефських зв’язків Департаменту соціальної і гуманітарної політики Міністерства оборони України. – Між нами присутні представники чотирьох церков та релігійних організацій. Протягом цих двох днів ми намагатимемося подати вам максимально практичні знання, які ви будете застосовувати під час візитів до військових частин. Методом активного навчання ми прагнемо зробити вас якщо не військовими, то хоча б підлаштувати вашу свідомість до військової, - зазначив половник.

Усього в заході бере участь близько 50 душпастирів, які отримають посвідчення про проходження навчань, що організовані Міністерством оборони України.

Прес-служба Департаменту капеланства