Міністерство соціальної політики вимагає списки людей, серед яких буде розподілено 15 тонн гуманітарної допомоги!
  • Чтв, 06/02/2014 - 12:11

Греко-католицький священик Стефан Батрух з Польщі уже кілька днів намагається розмитнити гуманітарну допомогу для потребуючих українців, яку пожертвували поляки. Допомога призначається для парафії Благовіщення Пресвятої Богородиці УГКЦ у Києві.

Отець Стефан розповів, що це вже його друга спроба за останній час доставити для потребуючих парафіян допомогу з Польщі. Вперше митники його взагалі не пропустили через кордон із вантажем, аргументуючи це тим, що релігійної організації УГКЦ «Парафія Благовіщення Пресвятої Богородиці» немає в списку організацій, які мають право отримувати допомогу. Тому отець Стефан більше тижня шукав зареєстровану благодійну організацію, яка б погодилася прийняти допомогу, зобов’язуючись потім передати її парафії. За словами священика, таку організацію було важко знайти, бо всі благодійні організації бояться сьогодні мати справу з українською митницею і Міністерством соціальної політики.

За другої спроби священик зумів провести через митницю гуманітарну допомогу, але після цього трьох працівників митниці, які пропустили вантаж, було звільнено з роботи. Наразі гуманітарний вантаж знаходиться в Києві і чекає на добру волю Міністерства соціальної політики.

«Більшість організацій, з якими я спілкувався, перелякані, бояться тиску з боку Міністерства соціальної політики. На розмитнення гуманітарного вантажу вони чекають по кілька місяців і тільки поодиноким вдається розмитнити. Наше питання є тільки вершиною цілої проблеми… Коли ми організовували цю гуманітарну допомогу, то не були знали, який сценарій використовує українська влада, аби зламати, упокорити найбільш незахищений прошарок українського суспільства. Те, що я побачив тут, свідчить про одне: українська влада зумисне блокує гуманітарну допомогу потребуючим українцям. Це робиться так само, як у час Голодомору на теренах України. На мій погляд, таким чином оцей незахищений прошарок суспільства намагаються довести до ще більшого зубожіння, аби на чергових виборах вони були готові голосувати за кілограм гречки», – зазначив священик.

Отець Стефан стверджує, що кілька тижнів тому в Міністерстві соціальної політики була видана усна директива не розмитнювати будь-яку гуманітарну допомогу. «Уся ситуація виглядає надзвичайно цинічно, тому що державна установа – Міністерство соціальної політики, яка існує на податки населення і покликана захищати українців, свідомо створює перешкоди в забезпеченні людей елементарними речами. Держава Україна сьогодні не здатна забезпечити своїм громадянам належний соціальний мінімум, тому повинна якнайбільше спростити процедури допомоги потребуючим людям, а не перешкоджати», – вважає отець.

Наразі Міністерство соціальної політики вимагає списки конкретних людей, яким призначається допомога. Усі речі мають бути пораховані: назва предмету, кількість, вартість, маса, ціна за одиницю і ціна загальна. Отець Стефан називає такі вимоги не зовсім адекватними, оскільки вага цієї допомоги становить 15 тонн, а в переліку є більше від втрьох тисяч светрів, понад дві тисячі курток… А в Міністерстві вимагають прізвище кожного, кому призначається допомога.

Від отця Стефана в Міністерстві просили надати розписку, що ця допомога не призначатиметься для Майдану. Звісно, священик не дав такої розписки, оскільки допомога призначається всім, хто цього потребуватиме.

 

Департамент інформації УГКЦ