Мінкульт заявив, що не давав дозволу УГКЦ на богослужіння в Софійському соборі
  • Суб, 23/02/2019 - 19:52

Міністерство культури України оприлюднило заяву щодо намірів УГКЦ провести прощу і звершити божественну літургію у соборі Святої Софії у Києві та відразу ж видалило її зі свого сайту.

Мінкультури наголошує, що Софійський собор як об'єкт Національного заповідника «Софія Київська», має особливий режиму експлуатації, який несумісний режимом постійно діючого храму. Собор може використовуватися для проведення богослужінь чи інших заходів виключно в дні визначних державних або церковних подій за письмовим дозволом Мінкультури.

Станом на сьогодні Мінкультури не надавало жодного дозволу на богослужіння в Софійському соборі УГКЦ та вважає, що здійснення подібних заходів завдає непоправної шкоди пам’ятці всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Проте варто зазначити, що раніше глава УГКЦ Святослав (Шевчук) заявляв, що Міністерство культури України дозволило Українській греко-католицькій церкві (УГКЦ) провести на свято Благовіщення, 7 квітня, богослужіння у Софійському соборі Києва.

Наміри УГКЦ провести прощу і звершити божественну літургію у соборі Святої Софії у Києві прокоментував і Святіший Патріарх Філарет, який закликав главу УГКЦ відмовитися від проведення літургії у соборі Святої Софії.

У своєму зверненні, яке опубліковане на сайті Київської Патріархії, Філарет висловив стурбованість цією запланованою подією, яка може викликати протистояння між православними і греко-католиками та порушити міжконфесійний діалог в Україні.

Оновлено. Близько 18:20 відповідне повідомлення зникло зі сайту Міністерства культури України. На підтвердження того, що така заява справді була на сайті міністерства, ZAXID.NET публікує скрін з його сайту.