Мінкультури продовжить взаємодію з Всеукраїнською Радою Церков
  • Срд, 24/06/2020 - 12:19

Урядовці і релігійні діячі домовилися взаємодіяти у сфері формування та реалізації державної релігійної політики. 

Зустріч нового Міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка, голови Державної служби з етнополітики та свободи совісті Олени Богдан та членів Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій відбулася 23 червня 2020 року у Клубі Кабінету Міністрів України, повідомляє Інститут релігійної свободи

Головуючий у ВРЦІРО, старший єпископ Української Євангельської Церкви Василь Райчинець висловив прагнення ВРЦІРО ефективно взаємодіяти з Урядом заради миру в країні, мудрої і відповідальної протидії коронавірусу COVID-19, допомоги нужденним і добробуту всіх наших співгромадян.

Верховний архієпископ Святослав, Глава Української Греко-Католицької Церкви, звернув увагу на необхідність належного вшанування жертв Голодоморів українського народу і функціонування меморіалу цієї трагедії. Він також підкреслив, що збереження міжрелігійного миру в Україні – це питання національної безпеки. Цьому, на переконання Глави УГКЦ, сприяє розвиток міжконфесійного діалогу, який успішно забезпечує ВРЦІРО багато років.

Архієпископ Православної Церкви України Євстратій торкнувся проблематики впровадження гендерної ідеології в законодавство України, проти чого виступає релігійна спільнота.

Ці зауваження підтримав Старший єпископ Української Церкви Християн Віри Євангельської Михайло Паночко, який закликав міністра та голову Держслужби не ігнорувати голос церков, спрямований на захист сімейних цінностей та високих моральних стандартів.

Maksym Vasin

Окремо учасники зустрічі обговорили питання налагодження діяльності Державної служби з етнополітики та свободи совісті. Вже з вересня цього року Держслужба має повноцінно запрацювати, зокрема в частині державної реєстрації релігійних організацій.

Водночас митрополит Української Православної Церкви Антоній застеріг керівництво МКІП і Держслужби від політизації їх діяльності.

 

 

Зі свого боку міністр Олександр Ткаченко зазначив, що є прихильником діалогу, результатом якого мають бути певні поступки заради порозуміння. Він висловив готовність до обговорення з ВРЦІРО складних питань, зокрема проблематики ґендеру.

Водночас Олена Богдан запевнила, що Держслужба не буде нав'язувати якесь своє бачення, оскільки серед своїх завдань бачить допомагати діалогу і сприяти мирному вирішенню міжконфесійних конфліктів.

Інститут релігійної свободи
irs.in.ua