Минодора, Митродора і Німфодора свв.мучч.
  • Нед, 22/09/2013 - 22:50

Святі дівиці Минодора, Митродора і Німфодора (305 - 311), рідні сестри-християнки з Віфінії (Мала Азія), які вирішили зберігати дівиче життя і не стикатися зі світом. Вони обрали собі відокремлене місце в пустелі і проводили своє життя в пості і молитві. Слава про святе життя дівиць скоро поширилася. За їх молитвам зцілювалися хворі.

Віфінською областю керував у той час правитель на ім'я Фронтон, який наказав схопити сестер і привести до нього. Спочатку він намагався переконати їх відректися від Христа, обіцяючи великі почесті і нагороди. Однак святі сестри твердо сповідали перед ним свою віру, відкинувши всі пропозиції правителя, пояснивши йому, що вони не дорожать тимчасовими земними благами і готові померти за свого Небесного Нареченого. Розлютившись, правитель обрушив свій гнів на старшу з них - святу Минодору. Свята мужньо терпіла муки і, нарешті, вигукнула: "Господи Ісусе Христе, утіхо серця мого, надія моя, прийми з миром душу мою!" і з цими словами віддала дух свій Богові.

Через чотири дні привели на суд молодших сестер Митродору і Німфодору. Перед ними поклали для залякування зранене тіло старшої сестри. Дівиці плакали за нею, але були також непохитні. Тоді піддали катуванням святу Митродору. Вона померла, закликаючи до останнього подиху коханого нею Господа Ісуса Христа. Потім підвели третю сестру Німфодору. Перед нею лежали тіла закатованих старших сестер. Фронтон сподівався, що це злякає юну дівчину. Роблячи вигляд, що він змилосердився над її молодістю і красою, він став ласкаво переконувати її поклонитися поганським богам, обіцяючи високі нагороди і почесті. Свята Німфодора, відкинувши його промови, розділила долю своїх старших сестер. Вона була замучена до смерті ударами залізних прутів.

Тіла святих мучениць хотіли спалити на багатті, але сильний дощ загасив вогонь, а блискавка обпалила Фронтона і його слуг. Християни взяли тіла сестер і поховали з почестю близько так званих Теплих вод у Піфіях (Віфінія).

Джерело: catholicencyclopedia.in.ua