Минуло перших півроку понтифікату Франциска
  • Птн, 13/09/2013 - 21:00

13 вересня минає півроку від часу, коли було обрано Папу Франциска. Його понтифікат проходить під знаком сильного христоцентризму, турботи про відкинених суспільством осіб, а також динамічних змін в житті Ватикану і усієї Церкви. Це Папа із дуже чітким баченням свого служіння.

Вибір 76-річного кардинала з Аргентини Хорхе Маріо Бергольйо увечері 13 березня був великим здивуванням, але і підтвердженням, що Папою став не один із фаворитів. Цього разу здивування було ще більше, оскільки митрополит Беунос-Айреса, скромний єзуїт, був фаворитом на попередньому конклаві в 2005 році, після смерті Івана Павла ІІ. Його участь у березневому конклаві була майже непомітною. Відзначити можна було лише те, що коли в Сикстинській каплиці кардинал Бергольйо зі всіма кардиналами-електорами складав присягу, її текст він виголосив тремтячим і слабким голосом.

Програму понтифікату він представив вже через кілька днів, під час зустрічі із журналістами. «Як би я хотів, щоб Церква була бідною, для бідних», – сказав тоді він. Вже тоді – як визнають ватиканісти – новий Папа «штурмом взяв» ЗМІ усього світу, які з того часу відслідковують кожний його вражаючий жест, оригінальну поведінку, нетрадиційні рішення, чергові докази скромного життя – такого, яким жив в Буенос-Айресі.

Дізнавшись про те, що в Аргентині йому встановили пам’ятник, Франциск попросив, щоб його негайно усунули. Папа намагається з усіх сил вести такий стиль життя, як раніше. Часто особисто відписує на листи вірних, відповідає на їх запитання. Він дуже безпосередній. «Задзвоніть до мене колись», – сказав Папа одному з послів під час аудієнції.

Ватиканісти наголошують, що лише вони встигають освоїти чергову новинку чи сенсацію цього понтифікату, як Папа дивує їх наступною. Свого роду увінченням цих несподіванок на завершення першого півріччя понтифікату був обширний лист, який Святіший Отець Франциск написав до італійського видання «La Repubblica», присвячений справі діалогу з невіруючими.

У Ватикані вже не оголошують – як це було певний період після конклаву – що «принаймні наразі» новий Папа буде проживати в ватиканському готелі, Домі Св. Марти. Тепер вже відомо, що він взагалі не планує переселятись до папських апартаментів у Апостольському Палаці. Його особистість є такою ж багатою, як в Бенедикта XVI, але цілком інакшою.

Американський ватиканіст Джон Аллен підсумував  в інтерв’ю для видання «La Stampa» таким чином: Бенедикт XVI «дуже добре реагував на провокації з боку світу, в цьому він був кращий, ніж в висунені ініціатив. Події часто змушували його до того, щоб грати в обороні, в той час як Франциск проводить напад, як Іван Павло ІІ».

Папа Франциск докінчив енцикліку «Lumen Fidei», яку розпочав ще його попередник. Увесь документ проникнутий духом теології св. Августина, сильним душпастирським духом. Власне така душпастирська безпосередність характеризує понтифікат теперішнього Папи, котрий зараз вже готує нову енцикліку на тему проблем бідності.

У спеціальному інтерв’ю для Радіо Ватикану з нагоди перших півроку після вибору Франциска, речник Апостольської Столиці, о. Федеріко Ломбарді, висловив думку, що зацікавлення новим Папою на світі не є лише поверхневим. Причиною цього, на його думку, є «стиль, безпосередня мова, а також новий по типу стиль життя» Папи, а також той наголос, який він робить на «чуйність». Однією з найважливіших рис цього понтифікату отець Ломбарді назвав завершення домінування європейського погляду на Церкву, яке також назвав «євроцентризмом».

Ватиканський речник сказав також, що тепер слід очікувати не лише на велику реформу Римської Курії, але й ширше – життя Церкви. Наступні місяці – наголошує о. Ломбарді – принесуть багато «знаків і рішень».

За матеріалами wiara.pl