Мир і стабільність не можуть ґрунтуватись на фальшивому почутті безпеки
  • Птн, 19/07/2019 - 13:25

Звернення католицьких єпископів Японії з приводу щорічної 10-денної молитви за мир.

Щороку, від 6 до 15 серпня, Католицька Церква в Японії, пригадуючи трагічні події ядерного бомбардування американськими військами японських міст Хіросіми і Нагасакі у 1945 році, проводить 10 днів молитви за мир. Ці щорічні молитовні відзначення розпочались рік після того, як 25 лютого 1981 року святий Іван Павло ІІ зробив у Хіросімі заклик до миру.

Мир і відмова від ядерної зброї

«З Папою Франциском ми просимо всім серцем Господа миру, аби ми могли будувати мир, повноцінно беручи участь у цілісному розвитку всіх, прагнучи скасування ядерної зброї», – читаємо у зверненні японських єпископів, підписаному Монс. Мітсуакі Такамі, Архієпископом Наґасакі та Президентом Єпископської Конференції Японії. У ньому єпископи також пригадують, що Папа Франциск у листопаді цього року відвідає Японію, і вони дуже сподіваються на те, що він відновить заклик до миру у світі, який понад 38 років тому зробив Папа Іван Павло ІІ.

Заклики до відмови від ядерної зброї

У своєму зверненні японські єпископи пригадують про те, що Папа Франциск, відколи став Вселенським Архієреєм, багато разів говорив про мир, про примирення народів та про відмову від ядерної зброї. 7 липня 2017 року Загальна Асамблея ООН прийняла історичний Договір про заборону ядерної зброї, чому передувало звернення Святішого Отця 23 березня того ж року до членів Асамблеї з посланням на дотичну тематику.

На переконання єпископів Японії, погрози ядерною зброєю не можуть бути відповіддю на численні проблеми, які сьогодні існують у світі: «Стабільність, яка ґрунтується на страху, просто примножує страх і компрометує довіру до стосунків між народами». У такому випадку слід призадуматись над тим, як можна підтримувати стабільність. Духовні провідники японських католиків наголошують: «Міжнародний мир і стабільність не можуть ґрунтуватися на фальшивому почутті безпеки, на загрозі взаємного знищення або тотального винищення, або лишень на підтримці рівноваги сил. Мир повинен будуватися на справедливості, на цілісному людському розвитку, на пошані основних людських прав, на охороні довкілля, на участі всіх у суспільному житті, на довір’ї між народами, на підтримці мирних інституцій, на доступі до освіти і здоров’я, на діалозі й солідарності».

Святий Престол за ядерне роззброєння

Духовні лідери Католицької Церкви в Японії пригадують, що Святий Престол був однією із перших держав, що ратифікувала Договір про заборону ядерної зброї та стала організатором конференції на тему ядерного роззброєння, яка відбулась у Ватикані в листопаді 2017 році.