Міра Божої любові – любити без міри. Молитва «Ангел Господній» з Папою Франциском 22 червня
  • Пон, 23/06/2014 - 14:48

Божа любов до нас не має міри, не можна обмежувати любові Бога, а приймаючи Ісуса Христа в Пресвятій Євхаристії, наше життя стає даром, – наголосив Папа Франциск у неділю 22 червня під час молитви «Ангел Господній», яку він проказав разом із тисячами паломників, зібраними на площі святого Петра у Ватикані. Зосереджуючи свої думки на урочистості Тіла й Крові Христової (Божого Тіла), яке в Італії та багатьох інших країнах було перенесене з четверга на неділю, Святіший Отець підкреслив, що Пресвята Євхаристія є доказом безмежності Божої любові. Церковна громада збирається навколо Пресвятої Євхаристії, щоб поклонитися найдорогоціннішому скарбові, який нам залишив Ісус.

Євангелія від святого Івана представляє повчання про "хліб життя", яке Ісус виголосив у Капернаумській синагозі, у якому Він стверджує: «Я – хліб живий, що з неба зійшов. Коли хтось цей хліб їстиме, житиме повіки. А хліб, що його я дам, – це тіло моє за життя світу» (Ів 6,51). Ісус підкреслює, що Він прийшов у цей світ не для того, щоб щось дати, але віддати Себе Самого, Своє життя, як поживу для тих, хто вірує в Нього. Це наше сопричастя з Господом зобов'язує нас, Його учнів, наслідувати Його, через наші вчинки вчиняючи своє життя, хлібом, переломленим задля інших, як Христос-Учитель переламав хліб, що дійсно є Його Тілом. Наше великодушне ставлення до ближнього є доказом того, що ми ламаємо своє життя задля інших.

«Щоразу, коли ми беремо участь у Святій Месі і живимось Христовим Тілом, присутність Ісуса і Святого Духа діє в нас, формує наше серце, передає нам внутрішні наставлення, які перетворюється на поведінку, згідно із духом Євангелія. – сказав Папа. – Насамперед – це послух Божому Слову, потім –братерство між нами, мужність християнського свідчення, творчий підхід до милосердя, здатність дати надію зневіреним, прийняти знедолених. Таким чином, Євхаристія допомагає дозріванню християнському стилю життя. Любов, прийнята з відкритим серцем, нас змінює, перетворює, вчиняє здатними любити не за людськими мірками, які завжди обмежені, але Божою мірою».

Його Святість запитав: «Якою ж є ота Божа міра?» і відповів, що вона не має міри. «Не можна виміряти Божу любов, – наголосив Святіший Отець. – Вона – безмірна! Тільки маючи в серці таку любов, ми будемо здатні любити навіть і тих, хто нас не любить, а це нелегко. Любити тих, хто нас не любить ... Ні, це нелегко! Адже, коли ми знаємо, що хтось нас не любить, то також і ми маємо бажання їх не любити. Але ні, ми повинні любити також і тих, хто нас не любить! Протистояти злу добром, прощати, ділитися, приймати. Завдяки Ісусові та Його Духові також і наше життя стає "переломленим хлібом" для наших братів. Живучи у такий спосіб ми відкриваємо для себе справжню радість! Радість бути даром, щоб віддячити за той великий дар, який ми першими отримали, без будь-якої нашої заслуги. Як це прекрасно: наше життя стає даром! У цьому полягає наслідування Ісуса».

Папа Франциск ще раз наголосив на тому, що міра Божої любові – це любити без міри! З Ісусовою любов'ю, приймаючи Пресвяту Євхаристію, також і наше життя стає даром, таким, яким було Ісусове життя. «Не забувайте про це: міра Божої любові - це любити без міри. Слідуючи за Ісусом, ми, за допомогою Пресвятої Євхаристії, перетворюємо наше життя у дар», – підкреслив Святіший Отець, додавши: «Ісус, Хліб вічного життя, зійшов з небес і став тілом завдяки вірі Пресвятої Діви Марії. Вона носила Його в Собі з невимовною любов'ю і потім віддано слідувала за Ним аж до Хреста й Воскресіння. Просімо у Пресвятої Богородиці, щоб допомогла нам наново відкрити для себе красу Пресвятої Євхаристії, вчинити її осередком нашого життя, особливо в недільній Літургії та адорації Пресвятої Євхаристії».