Миряни покликані до більшої формації та відповідальності
  • Птн, 06/12/2013 - 11:29

У своїй Апостольскій адхортації Evangelii Gaudium, яка була опублікована минулого тижня, Папа Франциск закликав людей брати більшу відповідальність в Церкві та в громадянському суспільстві.

Проте Папа підкреслив дві значні проблеми, з якими зустрінуться миряни при виконанні цього заклику: недостатня формація та «надмірний клерикалізм».

«Недостатня формація поміж вірянами становить серйозну проблему, оскільки вони недостатньо підготовлені, щоби взяти повну відповідальність в церкві та світі», - сказала Донна Орсуто, професор теології та світської духовності в Папському Григоріанському університеті, що знаходиться в Римі.

Церковні парафії несуть велику відповідальність за формування мирян, - говорить професор, - не лише для служіння в церкві, а й у громадянському суспільстві.

«Перше, що потрібно зробити – це змінити мислення, - продовжує вона, - Коли люди в неділю приходять до Церкви, головним завданням є допомогти їм бути підготовленими вийти і ділитися Євангелієм в соціальній, політичній та економічній сферах, а також в їхніх родинах. Навіть життя парафії та проповіді мають постійно запрошувати мирян бути підживленими церковним життям та потім вийти у світ та ділитися Доброю Новиною».

Вона зауважує, що часом парафії можуть стати схожими на гетто і парафіяни схиляються до того, щоб залишатися в їхніх «зручних спільнотах».

Безумовно, ми маємо будувати спільноту і підживлюватися Божою присутністю в Євхаристії і присутністю наших братів і сестер у спільноті… але ми не можемо на цьому зупинитися», говорить професор. «У спільноті завжди присутній поштовх до місіонерства, завжди є поклик, щоб вийти і ділитися Доброю Новиною з тим, хто поряд з нами. Думаю, ми дійсно повинні перехопити той місіонерський дух».

«НАДМІРНИЙ КЛЕРИКАЛІЗМ»

Характеризуючи другу проблему, з якою стикаються миряни, Папа зауважив, що «в типових церквах часто буває так, що простір не був зроблений так, щоб вірячи могли висловлюватися і діяти через надмірний клерикалізм, який стримує їх від того, щоби приймати рішення».

«Це є дуже важливе твердження, бо воно запрошує і священиків, і мирян до роздумів над тим, які є нестандартні шляхи, що сприятимуть більшому залученню парафіян», - сказала Орсуто, яка також є засновницею Мирського Центру у Фойе Унітас в Римі, який підтримує і пропонує формацію для мирян.

За її словами, миряни можуть пожертвувати свої професійні здібності парафіям, дієцезіям і навіть Римській Курії. Також вона запропонувала рішення, щоб створити більше простору для парафіян у Церкві, а це «визнати компліментарність жінок і чоловіків, які працюють разом заради спільного блага. В тих середовищах, де вони працюють, народжуються нові ідеї».

Хоча відповідальність щодо залучення людей належить церковним лідерам, говорить професор.

«Таким чином, відповідальність лягає на церковних лідерів. Чи ви, церковні лідери, хочете, щоб миряни були залучені в життя Церкви та громадянського суспільства. Звичайно, віряни мають бути підготовленими через навчання, молитву, роздуми, щоби прийняти відповідальність, яка від них вимагається, - зазначає вона, - Але насправді відповідальність лежить на церковних лідерах».

За матеріалами: Vatican Radio

Переклад Катерини Григорук

Джерело: www.catholic-media.org