Мирянка, мати 9 дітей, містичка – це нова блаженна Кончіта з Мексики
  • Пон, 06/05/2019 - 14:33

Кончіта відзначалась палкою любов’ю до Ісуса та бажанням зробити його відомим в усьому світі. Вона постійно молилась за священиків. Ці риси духовності нової блаженної підкреслив кардинал Анджело Беччіу під час беатифікаційної Святої Меси.

У столиці Мексики 4 травня відбулась беатифікація особливої жінки, яку ласкаво називали Кончіта. Вона мирянка, мати 9 дітей, вдова, містичка, письменниця, засновниця п’яти чернечих Згромаджень та декількох Товариств Апостольського життя.

Нова блаженна, яку ласкаво називали Кончітою, а повне ім’я якої Марія делла Консепсьйон Кабрера Аріяс де Арміда, жила на переломі ХІХ-ХХ сторіч у Мексиці. Всебічно обдарована, Кончіта зростала в заможній родині, з дитинства відрізняючись глибокою вірою та особливим набоженством до Ісуса в Пресвятій Євхаристії.

Дружина, багатодітна мати, вдова

Вона була зразковою матір’ю і дружиною, одночасно, вміла поєднати сімейне життя з глибокими духовними переживаннями, стаючи визначною містичкою своїх часів. Коли їй було 39 років, передчасно помер її чоловік і Кончіта залищилась з дев’ятьма дітьми, найменшому з яких було тільки 2 роки. Згодом вона поховала також троє своїх дітей. Вона прийняла ці важкі хвилини в дусі повного віддання Божій волі.

Її життя було утруднене також і фактом, що в Мексиці вирувала мексиканська революція та громадянська війна. Однак, її листи виявляють надзвичайний спокій серед хаосу, який її оточував.

Кончіта почала поглиблювати свої духовне та релігійне життя, не занедбуючи при цьому виховання дітей. Як сама згадувала, повністю покладалась на Бога та старалась наслідувати Пресвяту Богородицю. Вона не одружилась вдруге, ані не вступила до жодного монастиря, однак, віддала себе на служіння Церкві як мирянка.

Покликання спасати душі

Під час реколекцій 1889 року Кончіта отримала від Бога особливе покликання, яке позначило все її наступне життя: «Твоя місія – спасіння душ».

За словами її біографів, дуже важливим елементом в її духовному житті стало видіння хреста, зрозумівши, що її покликання – це материнство душ, особливо духовне материнство священиків. Спочатку це її покликання виражалося в загальному переконанні, що вона повинна прагнути, щоб всі хрещені були спасенні і освячені, як побажав від неї Господь, але з часом зрозуміла, що така духовна підтримка потрібна, насамперед, священикам, а зразком для неї була Пречиста Діва Марія.

Всі Згромадження, які заснувала Кончіта, ставили своїм завданням розвиток і поглиблення духовного життя, особливо віри в Ісуса в Пресвятій Євхаристії і в Його спасенний Хрест.

Мати всіх священиків

У 1913 році під час паломництва до Риму Кончіту прийняв святий Папа Пій Х, який поблагословив її і доручив створити Згромадження священиків святого Хреста, яке згодом отримало назву Місіонерів Святого Духа.

Коли 1926 року в Мексиці почалось жорстоке переслідування духовенства та християн, вона неодноразово надавала притулок переслідуваним священикам.

Містичка, яка пише й молиться

Невтомна й  непохитна в своїй місії та відданості Церкві Марія Консепсьйон Кабрера Арміда померла 3 березня 1937 в опінії святості в місті Мехіко у віці 75 років. Кончіта Вона залишила після себе 46 друкованих книжок та 158 томів рукописів, хоч її діти свідчили, що майже ніколи не бачили, як вона писала. З них усіх  випливає глибоке духовне життя і турбота про священиків.

Беатифікаційний процес цієї надзвичайної жінки був започаткований 1974 року, а 1999 року святий Папа Іван Павло ІІ видав декрет про її геройські чесноти.

У суботу 4 травня 2019 року під час урочистого беатифікаційного богослуження в місті Мехіко Префект Конгрегації в справах визнання святих кардинал Джованні Анджело Беччіу проголосив Марію делла Консепсьйон Кабрера новою блаженною католицької Церкви.