Мирянська спільнота має бути євангелізаційною
  • Птн, 24/06/2016 - 16:17

Мирянська спільнота має бути євангелізаційною, жити Божим Словом, ділитися ним, освячувати людей через запрошення до участі у Святих Таїнах, формувати християнське сумління і співпрацювати з єрархією. Про це заявив Голова комісії УГКЦ у справах мирян о. Василь Білаш, СНДМ, виступаючи під час VI практичного спецкурсу з місійного служіння для семінаристів передостаннього року навчання, який ПМВ проводить у Брюховичах.

Він відзначив, що Церква - це вже є певний рух. "Рух людей, які йдуть в напрямку до святості, до Божого Царства", - зауважив о. Василь.
Голова комісії УГКЦ у справах мирян підкреслив, що УГКЦ має дуже сильний потенціал мирян, але його не використовує. "Священиків разом з монашеством в УГКЦ - лише 0,7%. Решта - миряни. І щоби миряни могли послужити церкві, їх потрібно виховати. Маємо як священики постійно чувати над мирянами, скеровувати їх: спільна молитва, спільна праця, читання Святого Письма, ділення досвідом, активна участь у житті цілої Церкви", - зазначив о. Василь Білаш.

Говорячи про те, якою має бути добра мирянська спільнота, Голова комісії УГКЦ у справах мирян наголосив, що вона має бути насамперед євангелізаційною. "Жити Божим Словом, ділитися ним, нести його в світ. Цього переважно бракує нашим спільнотам. Вона має освячувати людей через запрошення до участі у Святих Таїнах, формувати християнське сумління, співпрацювати з єрархією", - зауважив священик.

О. Василь також наголосив на важливості для спільноти мати харизму, забезпечувати духовний провід, проводити регулярні зустрічі і формацію. "І постійна Євангелізація, катехізація і служіння", - відзначив Голова комісії УГКЦ у справах мирян.

Він відзначив, що жива Церква твориться через живі спільноти. І підкреслив, що кожен мирянин має дбати про загальне добро своєї парафії, "якщо ми хочемо, щоби було добре у нашому селі, місті чи цілій країні".

О. Василь Білаш також представив семінаристам мирянські спільноти УГКЦ: "Вівтарна дружина", "Марійська дружина", "Українська молодь - Христові", "Обнова" та інші.