Місцеві ради можуть надавати пільги церквам по податку на житлову нерухомість
  • Срд, 09/10/2013 - 02:24

КИЇВ – Набули чинності зміни до Податкового кодексу України, які передбачають можливість надання релігійним організаціям пільг зі сплати податку на об'єкти житлової нерухомості, що використовуються для їх статутної діяльності.

Однак парламент віддав це на розсуд органів місцевого самоврядування, представники яких не рідко діють, виходячи з власних конфесійних уподобань, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Внесений до кодексу пункт 265.4.2 передбачає: “Міські, селищні та сільські ради можуть встановлювати додаткові пільги з податку, що сплачується на відповідній території з об’єктів житлової нерухомості, що перебувають у власності релігійних організацій України, статути (положення) яких зареєстровані у встановленому законом порядку, та використовуються для забезпечення діяльності, передбаченої такими статутами (положеннями)”.

При цьому органи місцевого самоврядування зобов’язані до 1 лютого кожного року подавати до відповідного контролюючого органу за місцезнаходженням об’єкта житлової нерухомості відомості стосовно наданих ними пільг.

Зазначені зміни були внесені згідно із Законом № 403-VII від 04.07.2013 року.

Первісна редакція урядового законопроекту № 2405 не передбачала жодних пільг для релігійних організацій. Проте під час його підготовки до другого читання депутат Андрій Деркач (Партія регіонів) вніс відповідну поправку.

Нагадаємо, що Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій зверталась до парламентарів із проханням повністю вилучити релігійні організації з числа суб’єктів платників податків на житлову нерухомість. Представники конфесій пояснювали цю необхідність тим, що багато молитовних будинків, семінарських приміщень та монастирів мають статус житлових приміщень.

Відповідний законопроект № 2895 було внесено до Верховної Ради у квітні 2013 року.