Місцевий єпископ: Богородиця не об’являлася у Меджуґор’ю
  • Срд, 01/03/2017 - 13:20

Офіційний сайт єпархії Мостарсько-Дуванської та Требінсько-Мирканської 26 лютого цього року оприлюднив заяву ординарія єпархії Преосвященного владики Ратка Перічя стосовно Маджуґорського феномену. Парафія Меджуґор’є – місце чисельних паломництв і гіпотетичних об’явлень Богородиці належить до єпархії Мостарсько-Дуванської.

У заяві місцевого єпископа йдеться про те, що позиція єпархії полягає у тому, що у Меджуґор’ю не відбувалося жодних об’явлень Богородиці. Єпархія також відкидає гіпотезу про можливість автентичного характеру об’явлень на початку та подальшої фальсифікації об’явлень у пізнішому часі.

Єпископ Перічь наголошує, що цілий ряд ознак гіпотетичних об’явлень у Меджуґор’ї заперечує можливість їхнього автентичного характеру. Зокрема, владика наголошує, що описи вигляду Богородиці, які надають особи, яким начебто Богородиця об’являється, суттєво різняться між собою. Єпископ Перічь так само наголошує, що видіння давало візіонерам ложні пророцтва. Сумнівними з його точки зору є і знаки, які мали посвідчити про автентичність об’явлень – зокрема перевертання годинника на руці однієї з візіонерок.

Владика Перічь також наголошує, що в результаті видінь не було отримано жодного послання ні до парафіян парафії Меджуґор’є, ні до Церкви, ні до світу, яке би вказувало на причину об’явлень у Меджуґор’ї.

На думку місцевого ординарія неймовірно дивними є й приватні об’явлення, які отримують візіонери. Так зокрема Іванка отримує через об’явлення начебто Богородиці послання від своєї покійної матері, яка їй начебто каже: «Слухай бабу, бо вона стара». Мір’яні каже, що її покійний дідо добре себе почуває, а вона нехай піде на цвинтар. Іванка на запит чому об’явлення відбуваються в Меджуґор’ї отримує дивовижну відповідь – тому, що є багато парафіян. Івану об’явлення, начебто сказало: ви найкращі віруючі.

Неймовірним виглядає і маніпуляція видіннями, коли візіонери примушують Богородицю «зійти з гори і об’явитися в парафіяльній церкві».

Єпископ Перічь також наголошує, що після праці єпархіяльної комісії з питання автентичності об’явлень у Меджуґор’ї тодішній ординарій єпархії Мостарсько-Дуванської та Требінсько-Мирканське Преосвященний владика Павао Жанічь 25 липня 1987р. офіційно заявив, що нема жодних підстав стверджувати про надприродній характер меджуґорських подій. До того ж самого висновку прийшла й комісія Конференції католицьких єпископів Югославії 10 квітня 1991р.

«Маючи все це на увазі цей Єпископський ординаріат, опираючись на дотеперішній дослідження і вивчення, включаючи і перших сім днів об’явлень, стверджує: Богородиця не об’являлася у Меджуґор’ю! Це є істина, якої тримаємося, довіряючи словам Ісуса, шо саме істина нас визволить (Ів. 8,32).», - завершує свою заяву владика Перічь.