Місіонер, що перебував два роки в полоні: Бога знаходимо в мовчанні
  • Птн, 17/12/2021 - 18:39
Минув рік від звільнення отця П’єра Луїджі Маккаллі, італійського місіонера, який два роки перебував у полоні в Нігері. Одним із пам’ятних моментів цього полону було свято П’ятидесятниці 2020 р., коли йому дивним способом вдалося налаштувати радіо на Радіо Ватикану. Тепер він прибув особисто до Радіо Ватикану, щоб подякувати його працівникам за те, що доносять голос надії у найвіддаленіші куточки світу.

Для того, щоб передати Божу благодать, не завжди потрібні слова, іноді вони є навіть зайвими. Такі думки виникли під час зустрічі з отцем П’єром Луїджі Маккаллі, що відбулася в «Залі Марконі» Радіо Ватикану в четвер, 16 грудня 2021 року.

«Бог промовляє у мовчанні», – зазначив місіонер Товариства африканських місій (SMA), ділячись з журналістами своїм досвідом перебування у полоні джихадистів у Нігері від вересня 2018 р. до жовтня 2020 року. Хоча в ув’язненні мовчання для священика не було добровільним – він не мав можливості ані говорити комусь про Бога, ані слухати про Нього від інших – саме в мовчанні він навчився розпізнавати Його голос. Саме тому після звільнення й повернення до Італії, коли на нього раптово були направлені численні мікрофони й прожектори не лише італійських, але й світових медіа, він вирішив виділити для себе час і місце тиші та мовчання. За цей час він написав книгу «Тенета свободи», в якій описав свій досвід, пережитий в полоні. Написання цієї книги стало для нього немов би шляхом зцілення ран, яких він зазнав у полоні.

 

Голос надії

Керівники Дикастерії у справах комунікації Святого Престолу вручили отцеві Маккаллі пам’ятну таблицю, що символізує зв'язок дружби місіонера з Радіо Ватикану, зв’язок, що зародився ще в полоні: в травні 2020 року йому принесли радіоприймач, і він зміг налаштувати його на хвилі цього радіо й слухати коментарі до недільної Євангелії. А одного разу йому вдалося навіть послухати пряму трансляцію Святої Меси. То була Неділя П’ятидесятниці. Ця Свята Меса і проповідь Папи стали для нього ковтком свіжого повітря: після двох років духовної посухи і відсутності Божого слова, він відчув себе відродженим і сприйняв той дар як подих Святого Духа, Який «підштовхнув радіохвилі до Сахари». Священик розповів, що наприкінці Святої Меси сигнал перервався, і він не зміг послухати кінцеве благословення. Це благословення Папа Франциск дав йому особисто під час їхньої зустрічі у Ватикані, куди отець П’єр Луїджі прибув після звільнення.

Майбутнє, до якого кличе Бог

На запитання журналістів про плани на майбутнє, місіонер, який під час ув’язнення навчився покладатися на Бога навіть у найменших кроках, відповів, що живе теперішнім днем і старається зрозуміти Божу волю щодо свого служіння. Пережите страждання, за його словами, відкрило перед ним новий обрій і провадить його туди, де є страждання, де потрібно вселяти надію та звільняти зранені серця. Одним із таких місць, безумовно, є міграція. «Я би хотів бути тим, хто приймає, ділиться, слухає тих, що перетнули моря та пустелі самотності та страждання», – підкреслив отець Маккаллі.