«Місія мирянина – наповнити світ Божою любов’ю», – Глава УГКЦ під час Всеукраїнської прощі до Страдчу
  • Нед, 27/06/2021 - 11:16

Дозвольте мені сьогодні обійняти всіх вас, тут присутніх, силою любові вашої Церкви, щоб ви відчули, що ваша Церква, ваші владики, священники вас люблять. В ім’я Божої любові ми хочемо вам послужити. Про це сказав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав у суботу, 26 червня 2021 року, під час Всеукраїнській прощі до Страдчу – першої повноцінної прощі в посткоронавірусному світі.

Цього року проща на святу Страдецьку гору присвячена 80-й річниці мученицької смерті блаженних о. Миколая Конрада та дяка Володимира Прийми, Дню мирянина, а також 20-й річниці приїзду папи Івана Павла ІІ до України та проголошенню блаженними українських новомучеників. У спільній молитві взяли участь паломники із різних куточків України.

Блаженніший Святослав наголосив, що ця проща є першою повноцінною прощею в новому посткоронавірусному світі та подякував Богові за можливість бути разом зібраними на молитві.

«Ми сьогодні дякуємо Господу Богу за те, що дозволив нам дожити до цього моменту серед непростих часів і обставин, долаючи новітні виклики. Дожити, перемагаючи нові види смерті в сучасному світі. Дожити, щоб знову бути тут. Нехай Господь Бог буде благословенний за цей великий дар, який ми сьогодні від Нього отримуємо», – сказав він.

Коментуючи слово Божественного Євангелія (Мт. 5, 42-48), проповідник зазначив, що воно належить до Нагірної проповіді Ісуса Христа, у якій Він передав народові євангельський закон любові.

У центрі цього нового закону Христа є слово про любов, зокрема любов до ворогів, наголосив Глава УГКЦ. Що це означає для християнина?

«У своїй Нагірній проповіді Христос не просто проголошує заповіді блаженств, не просто дає новий євангельський закон, а об’являє нам обличчя нашого Бога. Бо це Бог любить своїх ворогів. Він любить нас, незалежно від того, як ми до Нього ставимося. Бог дарує нам свою любов, незалежно від того, приймаємо ми її чи відкидаємо. Слово "любов" тут означає життєдайну силу, воно найкраще описує, ким є наш Бог… І ця Божественна любов, про яку чуємо, подається нам силою і благодаттю Святого Духа», – пояснив першоієрарх.

На його переконання, найбільшим лихом для людини є ненавидіти свого ворога, бо ненависть, яка захоплює серце людини, – це поразка.

«Любити своїх ворогів означає мати внутрішню духовну силу протистояти злому. Навіть більше, це один із секретів, як можна навіть ворога перемогти… Кожного разу, коли ми відповідаємо добром тому, хто чинить нам зло і кривду, ми його перемагаємо», – пояснює Отець і Глава УГКЦ.

За його словами, коли ми любимо, то зменшуємо кількість зла у світі і стаємо свідками Бога, який нас перший полюбив ще тоді, як каже апостол Павло, коли ми були грішниками.

«Христос помер за нас тоді, коли ми були Його ворогами, коли гріхами прибили Його до хреста, нашим злом спричинили Йому смерть. У той момент силою Його смерті і воскресіння, Його жертвою примирення ми отримали дар спасіння і життя вічного», – додав Блаженніший Святослав.

 

Пригадавши, що 26 червня цього року минають 80-ті роковини з дня мученицької смерті о. Миколи Конрада і дяка Володимира Прийми, Глава УГКЦ зазначив: «Нас Господь Бог привів сюди, щоб подякувати Богові і їм за те, що силою своєї любові посвідчили Христа аж до мученицької смерті в ім’я Божої любові. Ми бачимо, що саме любов перемогла страх, саме та сила дала можливість їм віддати своє життя за Христа і тим способом перемогти своїх ворогів. Перемогти тих, які їх вбивали».

Він додав, що сьогодні також споминаємо 20-річчя паломництва в Україну святого папи Івана Павла ІІ.

«Тоді папа сказав такі слова, які сьогодні можна прочитати навіть мандруючи прощею до Страдчу: "Не бійтеся Божої любові! Не бійтеся любити, бо любов – це сила, яка дає життя"», – пригадав Глава УГКЦ.

 

Блаженніший Святослав наголосив, що сьогодні Церква особливо молиться за наших мирян: «Як важливо кожному з вас сьогодні усвідомити, що Бог вас любить, незалежно від того, заслужили ви цю любов чи ні. Ви є тим новозавітним Божим народом, на якому спочиває Божественна благодать».

За його словами, мирянин – це той, хто вміє любити. Мирянин – це той, хто охрещений в ім’я Пресвятої Тройці – Отця, і Сина, і Святого Духа. Мирянин – це той, кому єдиний Бог у трьох особах подарував Духа своєї любові. «Мирянин має особливу місію у цьому світі – наповнити Божою любов’ю світ і свої родини», – переконаний архиєрей.

«Без любові тата і мами дитина не може жити й повноцінно розвиватися. Без любові до Бога і ближнього неможливо збудувати справжнє справедливе суспільство, у якому можна було б просто жити і яке б не засновувалося на законі ненависті та агресії. Тому закон саме Божественної любові має лягти в основу українського державного закону», – додав проповідник.

На завершення Глава УГКЦ закликав прийняти вірних ту любов, яку Господь Бог посилає у Божественній Літургії. «Приступаймо до Святої Тайни Сповіді, бо це момент, коли особливо відчуваємо, що Бог нас пригортає, кажучи: "Прощаються тобі твої гріхи"… Приступіть сьогодні до Причастя Тіла і Крові Спасителя… Нехай Божа любов дасть нам сили жити, вистояти, пережити усі негаразди. Нехай сила Божої любові запалить і зміцнить Україну», – побажав духовний лідер українців.

Глава Церкви подякував усім, хто посприяв організації цьогорічної прощі до Страдчу. Зокрема, нагородив патріаршою грамотою пані Ірину Перун, голову Івано-Фра́нківської селищної ради Яворівського району Львівської області.