Місяць з Папою Франциском
  • Нед, 14/04/2013 - 13:24
Місяць з Папою Франциском

13 квітня проминув місяць відтоді, як ввечері з комина Сикстинської каплиці Апостольського Палацу у Ватикані пішов білий дим, який звістив світові про те, що кардинали, зібрані на Конклаві, обрали нового наступника Святого Петра. Ще через годину світ дізнався його ім’я – аргентинський кардинал Хорхе Маріо Берґольйо, який взяв ім’я Франциск.

Вже з перших хвилин свого понтифікату Святіший Отець здобув серця вірних і не тільки вірних, своєю простотою, лагідністю, спонтанністю. Минув лише місяць, а всім здається, що він віддавна з нами. Оте «Добрий вечір!», – з яким він звернувся до вірних, які у вечір обрання заповнили площу Святого Петра, засвідчило про майже родинну близькість єпископа до свого люду, і на цьому Папа відразу наголосив, попросивши вірних помолитися на нього та схиливши голову, як це чиниться тоді, коли приймається благословення. «А тепер, – сказав він, – хочу дати вам своє благословення, але спочатку хочу вас попросити однієї ласки. Перше, ніж єпископ поблагословить свій народ, прошу вас помолитися до Господа Бога, щоб мене поблагословив».

Наступного дня після обрання Святіший Отець здійснив паломництво до папської марійської базиліки Santa Maria Maggiore, особисто принісши та поставивши перед чудотворною іконою букетик квітів. Ввечері, в Сикстинській каплиці – перша Свята Меса з кардиналами-виборцями, під час якої Папа Франциск виокремив три слова, які стали немовби програмними для його служіння: прямувати вперед, будувати та визнавати. Але центром цих трьох діянь, якими позначається життя Христового учня, повинен бути хрест. «Коли йдемо вперед без хреста, коли будуємо без хреста, і коли визнаємо Христа без хреста, ми не є Господніми учнями: ми – світські, можемо бути священиками, єпископами, кардиналами, папами, але не Господніми учнями», – наголосив він.

Першу неділю Папа Франциск провів, як «звичайний день» пастиря, священика та єпископа. Він відслужив Євхаристійне богослуження у ватиканській парафіяльній Церкви святої Анни. При вході, викликаючи радість та здивування, особисто привітався з усіма учасниками спільної молитви, які виходили з храму, а також підійшов до тих, які не вмістилися в невеликій церковці. А вже через пів години, з вінка робочого кабінету, привітав 300-тисячний збір вірних, які прийшли, щоб з новим Папою помолитися Богородичну молитву «Ангел Господній». І знову чуємо слова, які характеризують нового Наступника святого Петра – наголос на безмежному Божому милосердю: «Він ніколи не втомлюється прощати, а ми, інколи, втомлюємося просити прощення. Ніколи не втомлюймося, не втомлюймося ніколи! Він – люблячий Батько, Який завжди прощає, Який має до всіх нас милосердне серце. І ми також вчімося бути милосердними з іншими».

А через два дні на площі Святого Петра знову великий збір вірних з усього світу. В урочистість святого Йосифа Папа Франциск відслужив урочисту Службу Божу з нагоди початку понтифікату. Ввесь світ облетіла картина, як він, зійшовши з автомобіля, яким проїжджав між рядами вірних, підійшов до паралізованого чоловіка, та його поцілував і поблагословив. Під час всіх зустрічей Папи з вірними ми є свідками його безпосередності та спонтанності. Але це не означає, що його слово, коли треба, не може бути суворим. Промовляючи під час проповіді, в тому числі і до «великих цього світу», тобто Глав держав та урядів, які прибули на інавгурацію, він наголосив на тому, що справжня влада – це служіння: «Ніколи не забуваймо, що справжня влада – це служіння, і що також Папа, щоб здійснювати владу, повинен дедалі більше входити в це служіння, світла вершина якого на хресті».

А в суботу, 23 березня, відбулася зустріч, які ввійде в книги з історії: діючий Папа злився в обіймах зі своїм попередником. Святіший Отець Франциск відвідав у Кастель Ґандольфо свого попередника Бенедикта XVI. Це були обійми двох братів, як охарактеризував Папа Франциск цей зворушливий момент, який відбувся якраз напередодні Страсного Тижня.

І цей насичений молитовний період не відбувся без несподіванок. Поки всі роздумували над тим, де цього року буде відслужена Свята Меса на «Господній вечері», яку Папи очолювали в катедральному храмі Римської дієцезії базиліці святого Івана на Латерані, адже новообраний Єпископ Риму ще офіційно не перебрав її, Святіший Отець очолив це богослуження зі зворушливим обрядом вмивання ніг у в’язниці для неповнолітніх.

Папа Франциск залишився жити в резиденції «Дім Святої Марти», в каплиці якої щодня служить Святу Месу, на яку по-черзі приходять працівники різних ватиканських інституцій. Ще однією особливістю нового понтифікату є те, що Святіший Отець не говорить багатьма мовами. Але це не стає йому на заваді промовити до глибини кожного серця.

Джерело: Радіо Ватикан