Митрополит Алфєєв цілком втратив відчуття реальності
  • Втр, 28/10/2014 - 20:52

25 жовтня 2014 року на одному з головних пропагандистських рупорів Кремля кісєльовському телеканалі «Вести-24» з’явився черговий випуск авторської передачі глави Синодального відділу зовнішніх зв’язків Московського патріархату, митрополита Волокаламського Іларіона Алфєєва «Церковь и мир».

Попри несподівано примирливий тон стосовно католицько-православних стосунків, митрополит-пропагандист на цей раз доволі гостро і відверто висловив головне прагнення Московського патріархату – щоб, не більше не менше, а так таки усі конфесії України зайняли таку ж позицію, як і філія Московського патріархату в Україні – УПЦ МП. Тобто, «міністр зовнішніх справ» Московського патріархату висловив головну вимогу церковної Москви до українських конфесій – не говоріть, що в Україні триває московитська агресія, не говоріть, що ми напали на Україну, говоріть, що це громадянський конфлікт і тоді наступить мир.

Здається, що митрополит Іларіон уподібнився до свого безпосереднього боса – В. Путіна, про якого ще з самого початку московитської агресії німецька канцелярка Ангела Меркель ствердила, що він цілковито втратив зв’язок з реальністю.

Митрополит Алфєєв уже цілком відверто висловив зазіхання стосовно свободи вибору українськими конфесіями своєї громадянської позиції та відверто вимагає від українських конфесій стати на ту ж стежку брехні, якою впевнено крокує Московський патріархат.

Іншим моментом цієї передачі є те, що митрополит Алфєєв старається приписати Главі УГКЦ Блаженнішому Святославу те, чого Блаженніший Святослав ніколи не говорив. За словами Алфєєва Блаженніший Святослав начебто сказав, що УГКЦ визнає УПЦ МП єдиною канонічною структурою в Україні.

Насправді ж в інтерв’ю, на яке Алфєєв покликається, нема такої заяви Блаженнішого. Дослівно Глава УГКЦ сказав наступне: «Сьогодні для нікого не є секретом, що єдиною канонічною Православною Церквою в Україні, тобто такою, яка перебуває в повноті сопричастя зі світовим православ’ям, є Українська Православна Церква в єдності з Московським патріархатом. Існують й інші православні церковні спільноти, які в часи незалежності України, у різний час та з різних причин, відлучилися від цього патріархату; їх інші Православні Церкви вважають неканонічними.

Ми, як Східна Католицька Церква, вболіваємо з приводу цих поділів в українському православ’ї, але поважаємо канони та внутрішній порядок православної сторони. Ніколи з нашого боку не було намагання втручатися у внутрішні справи Православної Церкви, чи дискутувати про її канонічність, чи заохочувати якусь спільноту від когось відколюватися. Новими розколами, від’єднаннями чи приєднаннями цій справі не зарадиш.»

Тобто, Блаженніший Святослав зазначив, що питання про канонічність чи не канонічність тієї чи іншої православної спільноти УГКЦ не хвилює – це внутрішнє питання православ’я і саме православ’ю належить визнавати когось канонічним чи неканонічним, а не УГКЦ. Інакшого сказати Глава УГКЦ просто не міг, адже з точки зору науки Католицької Церкви і УПЦ МП, і УПЦ КП, і РПЦ однаковісінькі. Це – східні церкви, які не знаходяться у єдності з Вселенською Спільнотою Католицької Церкви. І, насправді, вони такі ж неканонічні, як і лефевристи чи церкви Утрехтського союзу.    

А мовні викрутаси митрополита Алфєєва скоріше говорять або про те, що цей московсько-православний церковний високодостойник втратив взагалі зв’язок з реальністю, або що він старається виставити поразку політики Московського патріархату перемогою, подібно до того, як московитські історики стараються виставити розгром Наполеоном московитського війська під Бородіно великою перемогою московитської зброї.