Митрополит Алфєєв об’єднуючу роль УПЦ МП бачить у тому, що до неї належать терористи
  • Нед, 03/08/2014 - 00:48

Глава Синодального відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського патріархату митрополит Іларіон Алфєєв в черговий раз звинуватив неназвані «неканонічні об’єднання» (ймовірно йдеться про УПЦ КП та УАПЦ) та УГКЦ у крайній заполітизованості та розпалюванні ворожнечі в Україні.

Митрополит Алфєєв також переконаний, що серед терористів, які воюють на сході України є тільки віруючі УПЦ МП. У своєму інтерв’ю виданню «Коммерсантъ» він заявив наступне: «Канонічна Українська Православна Церква не підтримує жодну сторону: її члени знаходяться по обидві сторони барикад». І саме в цьому він бачить унікальність УПЦ МП, як об’єднуючого начала в Україні.

Найбільше пече і хвилює митрополита Алфєєва, що для українців є проблематичним підпорядкування УПЦ МП Москві, але немає жодної проблеми з приналежністю УГКЦ до Вселенської Спільноти Католицької Церкви. Митрополит Алфєєв декілька разів у своєму інтерв’ю спробував провести паралель між підпорядкуванням УПЦ МП, яку він сам називає невід’ємною складовою частиною РПЦ, та приналежністю УГКЦ до Католицької Церкви, забуваючи при цьому, що не Ватикан розв’язав агресію проти України, а Москва. Як рівно ж забуваючи про русифікаторську роль РПЦ та її невід’ємної складової частини УПЦ МП в українській історії. А також і те, що Ватикан не є центром імперіалістичної політики, на відміну від Москви.