Митрополит Алфєєв погрожує Папі: "якщо Папа буде підтримувати уніатство, то це не приведе до добра"
  • Нед, 17/03/2013 - 18:39

Як повідомляє Офіційний сайт Відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського патріархату , Голова цього Відділу, митрополит Волоколамський Іларіон Алфєєв, коментуючи для журналістів новину про вибір нового Папи, знову назвав українських греко-католиків перепоною до нормалізації відносин між РПЦ та Католицькою Церквою.

Відповідаючи на журналістське запитання стосовно можливої зустрічі Папи Франциска і Московського патріарха, митрополит Іларіон сказав наступне: «Я думаю, що така зустріч можлива, але час і місце такої зустрічі будуть залежати від того, наскільки скоро ми зуміємо побороти наслідки конфліктів, які відбулися в кінці 80-х – початку 90-х років і відкинули православно-католицький діалог далеко назад.»

Даючи відповідь на попереднє запитання журналістів, митрополит Іларіон чітко означив про які саме конфлікти йдеться:

«Тяжкі питання, які існують між нами, успадковані з історії, в тому числі і з недавньої. Зокрема, глибокі рани православно-католицькій співпраці були завдання кінцем 80-х – початку 90-х років, коли на Західній Україні почалось відродження уніатської церкви. Це супроводжувалось насиллям, вигнанням віруючих з храмів. До цієї пори ці рани залишаються не вилікуваними. Я не буду зараз входити в історичне підґрунтя цієї ситуації, але хотів би сказати, що Православна Церква завжди різко негативно ставилась до унії, як такої, тому, що унію ми розуміємо, як спробу обманним шляхом присилити православних до вступу в спілкування з Римським престолом. Дуже часто уніати навіть маскуються під православних і не кажуть що вони католики, а називають себе православними».

Також, перед вильотом до Риму, митрополит Іларіон дав інтерв’ю російському телевізійному каналу «Вести», у якому знову була згада проблематика українських греко-католиків і висловлена негативна оцінка Чину оо. Єзуїтів.

Зокрема митрополит Іларіон пригрозив, що «якщо Папа буде підтримувати уніатство, то це не приведе до добра.» Окрім цього, митрополит Іларіон звинуватив Товариство Ісуса (оо. Єзуїтів), з якого походить Святіший Отець Франциск, у лицемірстві: «Існує переконання, що єзуїт – людина, яка говорить одне, а розуміє зовсім інакше. І ця думка має певне підтвердження в реаліях життя представників Єзуїтського чину в нашому досвіді спілкування з ними».