Митрополит Ігор: «Ця вулиця залишиться, як пам’ятка про те, що Блаженніший Любомир любив свій народ, жив та старався для нього»
  • Птн, 02/06/2023 - 10:01

Відтепер у Львові є вулиця, яка нагадуватиме про Блаженнішого Патріарха Любомира Гузара, величі якого ми ще не осягнули. Проте багатьом із нас пощастило чути цього духовного мужа, бути знайомим із ним, вчитися його мудрості.

Відкриття вулиці Патріарха Любомира Гузара приурочили до шостих роковин його відходу до Господа.

― Очільництво Любомира Гузара припало на нелегкі часи виходу Церкви з підпілля та переслідувань з боку радянської влади. Блаженніший Любомир переніс осідок УГКЦ зі Львова до Києва, чим засвідчив що це Церква всього українського народу. Вислів “Бути людиною” облетів увесь світ. Пам’ятаймо, наскільки важливо бути людиною,― зазначив на початку заходу Синкел у справах монашества Львівської Архиєпархії отець Юстин Бойко.

Розпочалася подія, яку благословив Архиєпископ і Митрополит Львівський Ігор, виконанням Державного Славню та спільним молебнем.

В урочистості взяло участь духовенство Львівської Архиєпархії, представники міської та обласної влади, громадські діячі та мешканці цієї вулиці.

З вітальним словом до присутніх звернувся владика Ігор, підкресливши:

― Дякую, що зібралися, щоб ознаменувати вулицю Патріарха Любомира Гузара. Більшість із присутніх знають та пам’ятають його. Це не лише релігійний, а й культурний, громадський та політичний діяч. Ця вулиця залишиться, як пам’ятка про те, що Блаженніший Любомир любив свій народ, жив та старався для нього. Він залишив після себе велику духовну спадщину, вислови, думки. Згодом, все це з’явиться і ми матимемо можливість доступитися,надихнутися та почерпнути його мудрість. Пам’ятаймо про цю особу і жертовне служіння. Патріарх Любомир не залишився за кордоном, а повернуся сюди, бо любив свою землю, народ і Церкву.

Під час урочистості, у виконанні квінтету Гарнізонного храму святих Петра і Павла, прозвучала улюблена пісня Блаженнішого Любомира «Батьку мій, лебедю білий».

― Ми одноголосно прийняли рішення щодо найменування цієї вулиці в затишному куточку Львова іменем Любомира Гузара. Тут ступала його нога, а район був йому дуже близьким. Є певний символізм, що поряд є вулиця Йосипа Сліпого. Це пам’ять про людину, велич якої ми пізнаватимемо все більше, ― зазначив міський голова Львова Андрій Садовий.

Також, думками про вагому значимість такої події поділився перший заступник начальника Львівської ОВА Андрій Годик:

― Ми вшановуємо пам’ять людини великої духом, великої волі, великої віри. Людини, яка своїм життям, вчинками та цінностями стала дороговказом і моральним авторитетом вже не для одного покоління українців. Я щиро переконаний: ця подія ― не про минуле, а про майбутнє. Адже починання, які започаткував Блаженніший Любомир, продовжать наступні покоління українців. Сьогодні живемо в доволі складний час: війна, страждання, подекуди зневіра. Та, як сказав Патріарх Любомир: ми не можемо і не маємо права втрачати надію на кращі часи. «Відкиньте зневіру, та беріться до роботи». Ця настанова і праця кожного з нас на своєму місці. Підтримка воїнів, щира молитва, добрі справи є найкращою подякою і вшануванням пам’яті Любомира Гузара, який довгі роки працював на благо української держави, українців і української церкви.

Завершилася урочистість спільним виконанням молитви за Україну «Боже, великий єдиний».