Митрополит Ігор (Возьняк) довершив чин освячення нового храму Св. Івана Хрестителя в с. Золочівка
  • Чтв, 09/07/2020 - 21:32

У вівторок, 7 липня 2020 р., в селі Золочівка Золочівського деканату, Львівської Архиєпархії, Митрополит Ігор (Возьняк) довершив чин освячення нового храму Св. Івана Хрестителя, а також престолу, іконостасу та решти церковного начиння.

Дерев’яний храм у 2008 році збудувала маленька громада з тридцяти дворів силою власних пожертв за стараннями адміністратора парафії о. Віталія Барабаша. Роботи зі зведення Божого Дому звершували майстри з серця Карпат, с. Яблуниця, родина п. Василя Поляка, котрі лише на Золочівщині збудували чотири храми та дві каплиці. Як запевнив о. парох, "особливістю цієї святині є відсутність сторонньої помочі від сильних чи заможних цього світу. Тому ми не маємо кому дякувати – ні бізнесменам, ні політикам, а лише Господу Богу, Котрий дав здоров'я та можливість ресурсами та силою парафіян збудувати цю святиню", - зазначив о. Віталій Барабаш.

 
 

Також унікальним є іконостас, запроектований під керівництвом п. Тетяни Скоромної, котра виконала малярську частину намісних ікон, а оздобу самого іконостасу провела парафіянка п. Леся Скишляк, котра з допомогою керамічної ліпнини удекорувала як ікони, так і дерев’яні конструкції. Вперше ажурною керамікою декорувався цілий іконостас, тому до самобутньої керамопластики, котра несе в собі відбиток раннього християнського мистецтва, треба було винаходити способи для уможливлення виконання завдань, поставлених перед майстринею. Найлегшим з них було спорудити спеціальну піч для випалу елементів декору, який складається з тисяч дрібних та об’ємних пазлів, котрі по кілька разів у різних умовах випалювалися, покривалися емаллю, молотилися, позолочувалися чи сріблилися, а відтак під керівництвом п. Володимира Кислюка сам іконостас, престіл, проскомидійник та тетрапод з їхніми оздобами воскувалися, тонувалися та патинувалися для надання їм глибини та вікової шляхетності.

 
 

По закінченні Літургії Митрополит Львівський відзначив громаду почесною грамотою, а також подячні грамоти з рук владики отримали майстри-будівельники.

 

Відтак було велике частування та духовно-мистецька програма для всіх гостей та мешканців Золочівки, котрі приготували парафіяни та спільнота «Воїни Христа Царя».