Митрополит Ігор (Возьняк) освятив хоругви для церкви на Хортиці
  • Втр, 28/03/2017 - 14:45

У неділю, 26 березня Митрополит і Архиєпископ Львівський Ігор Возьняк посвятив чотири хоругви виконані львівськими майстринями для січової церкви Покрови Пресвятої Богородиці на острові Хортиця.

Учасники проекту і чимало з присутніх на чині посвячення вбачають у цьому множинний символізм. Найперше, що до оздоблення одного із знакових храмів Східної України долучились мешканці Західноукраїнських Земель. Символічним також було те, що освячення хоругв для православного храму відбулось у греко-католицькому соборі. Промовистим є і той факт, що усе це сталось над криптою, де спочивають останки Слуги Божого Патріарха Йосипа Сліпого.

Увесь символізм цього дня чи не найкраще сформульований у пророчих словах із Заповіту Патріарха Йосипа: «Найближчими нам за вірою і кров'ю є наші православні брати. Нас єднає традиція рідного християнства, спільні церковні і народні звичаї, спільна двотисячолітня культура! Нас єднає спільне змагання за самобутність рідної Церкви, за її Повноту, якої видимим знаком буде єдиний Патріярхат Української Церкви!»

Коротка довідка: З 2009 року у хортицькому храмі відправлялись богослужіння УПЦ КП. За президентства В.Януковича церкву передали УПЦ МП. Після Революції Гідності московські попи вивезли з храму вівтар і церковні речі. У січні 2016 року до голови Всеукраїнської громадської організації Союз Українок Ореслави Хомик звернулась голова Запорізької організації СУ пані Оксана Яценко із проханням допомогти придбати хоругви для хортицької церкви Покрови Пресвятої Богородиці

Хоругви виготовлені за ініціативою Всеукраїнської громадської організації «Союз Українок» (голова ― пані Ореслава Хомик).

Куратор проекту ― пані Роксолана Косів, кандидат мистецтвознавства,  старший науковий працівник відділу давньоукраїнського мистецтва Національного музею у Львові ім. А. Шептицького.

Виконавиці хоругв ― Софія Білик та Ольга Мороз ― випускниці кафедри сакрального мистецтва Львівської національної академії мистецтв;

Тетяна Знак ― випускниця Косівського училища прикладного та декоративного мистецтва та кафедри сакрального мистецтва Львівської національної академії мистецтв;

Ольга Городиська ― студентка кафедри сакрального мистецтва Львівської національної академії мистецтв.

Хоругви виготовлені за фінансового сприяння:

Галини Шиманської-Карп’юк (м. Трускавець),

Ореслави Хомик (м. Львів),

Ористлави Сидорчук (м.Львів),

Мирослави Гнатко (м. Тернопіль),

Лілії Григорович (м. Київ),

Віри Чайковської-Тарликової (Володимир-Волинський),

св. пам’яті Марії Люсак (м. Львів).