Митрополит Ігор зустрівся із верховним капеланом Лицарів Колумба ― Архиєпископом Балтіморським Вільямом Едвардом Лорі
  • Пон, 03/10/2022 - 21:22

В Україну із першим візитом прибув верховний капелан Лицарів Колумба ― Архиєпископ Балтіморський Вільям Едвард Лорі. Під час відвідин Львова Архиєпископ зустрівся з Митрополитом Ігорем.

У ході зустрічі Архиєпископ Лорі висловив захоплення мужністю українського народу і зокрема, служінням Церкви для тих, хто потребує. Говорили також і про період підпільної Церкви. Для високого гостя УГКЦ ― церква-мучениця. Він підкреслив, що це є прикладом і натхненням для цілого світу. Архиєпископ помолився, щоб настав мир в Україні й наша держава відновила територіальну цілісність.

― Архиєпископ Лорі відповідальний за спільноту Лицарів Колумба в усьому світі. А це ― понад два мільйони осіб. Його візит ― це передовсім вияв солідарності Лицарів Колумба, а також Американської єпископської церкви з нашим народом. У квітні він зустрічався із представниками спільноти Лицарів Колумба на кордоні в Раві-Руській. Із того часу вони надають велику гуманітарну допомогу по цілій Україні. Також мають логістичний склад у Брюховичах, ― пояснив помічник Національного капелана для Лицарів Колумба в Україні отець Володимир Мальчин.

Під час візиту до Архикатедрального Собору святого Юра гості помолилися за мир в Україні перед іконою Богородиці, а в крипті ― за беатифікацію Митрополита Андрея Шептицького.

― Проводячи екскурсію в Соборі ми зробили акцент на історії Підпільної Церкви, на реліквіях, які маємо, зокрема на тому, що в Соборі Святого Юра зберігаємо ризи і літургійних посуд Папи Івана Павла ІІ, які він залишив тут, коли служив Літургію. Говорили також і про Теребовлянську ікону ― найбільшу святиню нашого храму, її історію, про те, що двічі плакала. А ще ― про наших новомучеників, серед яких і брат Митрополита ― Климентій Шептицький, псевдособор 1946 року… Зайшовши в крипту, продовжили цю тему, бо Митрополит Андрей підготував нашу Церкву, щоб була сильною у підпіллі, а Патріарх Йосип вистраждав нашу Церкву й відбудував її після звільнення. І священники, виховані в цьому дусі, відроджували нашу Церкву, коли ми вийшли з підпілля. Архиєпископ поділився фактами, які чув про УГКЦ. Він знав, зокрема про те, як служили пошепки по домівках Літургії, як слухали Богослуження через «Радіо Ватикан», ― розповів протодиякон Назарій Ярунів.

У зустрічі взяв участь також Національний капелан Лицарів Колумба в Україні екзарх Одеський Михаїл Бубній, національний делегат Лицарів Колумба в Україні Юрій Малецький, представник найвищої ради Лицарів Колумба Шимон Чишек.

У межах візиту Архиєпископа Балтіморського Вільяма Едварда Лорі в Україну відбулася також зустріч із Главою УГКЦ Блаженнішим Святославом, із капеланами Лицарів Колумба, які зібралися з усієї України, та відвідини семінаристів Львівської Духовної Семінарії. Кожному семінаристові Архиєпископ Лорі, як знак благословення, подарував вервички і спільно помолилися з ними за мир в Україні.

2 жовтня в Римо-Католицькому храмі Яна Павла ІІ в Сокільниках відбулася церемонія введення в уряд новопоставлених національних офіцерів, які відповідальні за провід українських лицарів.

Лицарі Колумба діють на парафіях УГКЦ та РКЦ, допомагають переселенцям та всім, хто цього потребує в Україні.