Митрополит Іларіон Алфєєв звинуватив УГКЦ у кровопролитті в Україні
  • Срд, 04/06/2014 - 01:03

Глава Відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського патрірахату сумнозвісний митрополит Іларіон Алфєєв, виступаючи на ІV Європейському православно-католицькому форумі у Мінську звинуватив УГКЦ у кровопролитті в Україні та традиційно звинуватив українських греко-католиків у тому, що саме вони є найбільшою перепоною у католицько-православному діалозі. З промови митрополита Алфєєва складається враження, що московський церковний функціонер страждає відсутністю адекватного сприйняття реальності:

«Нажаль, наш форум відбувається на фоні сумних подій в Україні. В політичному протистоянні продовжують гинути люди, на вулицях і площах лунають постріли. Народ залишається глибоко розколеним не тільки через свої політичні вподобання, але й за релігійною ознакою. Дуже деструктивну роль у формування такої ситуації зіграли греко-католики. Висловлювання їхнього Верховного Архиєпископа, єрархів, священнослужителів, надзвичайно заполітизована позиція надзвичайно сприяли поляризації суспільства, поглибленню конфлікту, який уже привів до багаточисельних жертв… уніати виразно стали на одну з сторін протистояння. Агресивні висловлювання уніатів, дії, спрямовані на підривання канонічного православ’я, активні контакти з розкольниками, прагнення розчленувати єдину багатонаціональну Російську православну церкву, принесли не тільки велику шкоду Україні й її населенню, але і православно-католицькому діалогу. Все це відкинуло нас назад, пригадавши часи, коли католики і православні сприймали один одного не як союзників, а як суперників.

Сьогодні знову з усією очевидністю відкривається те, про що православні знали завжди – унія, була і, нажаль, залишається спецпроектом Католицької Церкви, спрямованим на підривання канонічного православ’я. Сьогодні, на білоруські землі, де свого часу була створена сумнозвісна Берестейська Унія 1596 року, яка принесла незлічимі страждання населенню цього краю…

Сьогодні я, користуюсь цією трибуною, щоб звернутися до наших партнерів по православно-католицькому діалогу з закликом зробити все можливе, щоб охолодити гарячі голови в уніатському середовищі, зупинити дії греко-католиків, спрямовані на поглиблення кризи в Україні.» - висловив офіційну позицію своєї церкви митрополит Іларіон Алфєєв.

 За матеріалами http://www.patriarchia.ru/