Митрополит Львівський очолив молитовний відпуст у смт. Підкамінь
  • Срд, 03/07/2013 - 11:55

2 липня 2013 р. Високопреосвященний владика Ігор, Архиєпископ і Митрополит Львівський, відвідав Крестопроісхожденський монастир отців студитів, що у смт. Підкамінь (Бродівський р-н, Львівська обл.). Візит був здійснений з нагоди відпусту до Підкамінської чудотворної ікони Пресвятої Богородиці, який святкують тут з давніх часів у день пам’яті Святого апостола Юди Тадея, брата Господнього.

Урочисту Архиєрейську Божественну Літургію очолив Митрополит Львівський, за участю отців студитів, братії монастиря та численних молільників, що прибули на відпуст.

У своїй проповіді Митрополит докладно розповів про життя та діяльність святого апостола, пам’ять якого згадуємо цього дня.

«Зі своїми науками про Христа розп’ятого та воскреслого він пройшов крізь Юдею, Галилею, Самарію, Аравію, Сірію, Мезопотамію та інші країни», ─ зазначив проповідник. Архиєрей також наголосив, що апостол на цьому не зупинився: «Ревність за славу Господню та любов до Христа не давали йому спокою, щоб спочивати на лаврах. Він відважно голосив слово Боже, не боявся переслідування та інших людських небезпек. В його житті описано, що він зі своїми проповідями дійшов аж до Вірменії й там відважно голосив слово про Спасителя».

Також владика Ігор застановився над мученицькою смертю апостола, який помер, за переданням, прив’язаним до дерева і його пронизали стрілами із луків.

Насамкінець проповідник закликав «озброїти себе щитом віри, щоб поборювати свої духовні немочі». Також він заохотив до наслідування різних побожних практик, які «засоромлюють та викривають усякі безбожні, гріховні пастки злого духа».

Після Божественної Літургії Митрополит освятив відновлену ризу Чудотворної ікони Підкамінської Пресвятої Богородиці, яка зберігається в храмі та окропив прочан, що прибули на Богослуження свяченою водою.

Довідка:
Монастир «Походження дерева хреста Господнього» - це колишня домініканська обитель, видатна пам’ятка архітектури 17-18 ст. На жаль до наших днів дійшла ця святиня у дуже зруйнованому стані, тому зараз потрібні колосальні зусилля для її відновлення.

Сьогодні в монастирі знаходяться святині, яким поклоняються численні паломники – як українці, так й іноземці. Це, зокрема, чудотворне розп’яття XVII ст., дивом врятоване від спалення у страшні роки переслідувань; ікона Воздвиження Чесного Хреста з частинкою Животворящого Господнього Хреста. В іконостасі міститься празнична ікона “Не ридай мене, Мати”, яку хтось із паломників назвав “Преддвер’ям радості”.  Сама ж Підкамінська чудотворна ікона – через Кременець, Львів і Краків – потрапила до Вроцлава, де зберігається дотепер. 

Урочисті Богослужіння в монастирі служаться у Хрестопоклінну неділю, також 2 липня, в день святого апостола Юди Тадея. Колись у цей день тут був великий відпуст у честь ікони Підкамінської Богородиці. Оскільки монастир називається Крестопроісхожденським, тому урочисто тут святкують 14 серпня празник Походження древа Чесного Хреста. І, звичайно, очікується приїзд паломників 11 вересня на Усікновення голови Івана Хреститела та на Покров Пресвятої Богородиці.

Джерело: Прес-служба Львівської архиєпархії