Митрополит Тернопільський Кир Василій Семенюк відвідав найбільшу українську школу в Італії
  • Птн, 27/02/2015 - 20:17

Після візиту до Ватикану «AdliminaApostolorum» Кир Василій Семенюк 22 лютого відвідав Українську школу «Золотоуст» в м.Казерта, яка працює при Українській Персональній Парафії «Пресвятої Тройці».

Діти українських емігрантів, які не хочуть втрачати української освіти на чужині, з великою радістю чекали на Архиєпископа з України. З короваєм, у вишиванках та у всіх національних традиціях школярі вітали Митрополита, просили благословення, покрови Богородиці над ними і їхньою школою, яка їх згуртувала і провадить. Сцена актового залу була прикрашена спеціальними плакатами про «Переслідування та заборону УГКЦ в радянському режимі», які радо надала Асоціація «Святої Софії» з Риму. По центрі височів великий Тризуб, який оточував довгий жовто-блакитний прапор.

Після привітання владики школярі, батьки, вчителі та парафіяни дивилися на нові таланти місцевої школи. Школярі підготували короткий концертний виступ про любов до України на честь митрополита. Всіх вразила актуальність прекрасно продекламованого на фоні музики вірша Олександра Олеся «Пам’ятай», написаний автором ще 22.08.1931:

Коли Україна в нерівнійборьбі
Вся сходила кров'ю і слізьми стікала
І дружної помочі ждаласобі,
ЄВРОПА МОВЧАЛА…

Лунали пісні та вірші про теперішню війну, про Україну, про біль українського народу. На закінчення виступу семінарист Петро Маковецький виконав пісню О. Пономарьова «Заспіваймо пісню про Україну» і всі присутні взялися за руки і піднесли їх угору до Бога, благаючи за «її незалежність, за волю її», за тих, які баряться за нашу Україну.

Великою честю для всіх було слухати живе свідчення Кир Василія Семенюка про страшні переслідування Української Греко-Католицької Церкви за часів безбожницького тоталітарного режиму СРСР. Історичними прикладами про безстрашність та незламність священиків,  митрополит запалював кожного бути гідними українцями, які ніколи не можуть відректися від своєї віри та слави. Усім закарбувався геройський вчинок однієї дружини священика, яка на вистріл «кагебістів» закрила собою свого чоловіка-священика. Сама померла від ворожої кулі і залишила 5 малих діточок.

Кожен присутній після таких свідчень, розказаних зі свого життя, прагнув доторкнутися до ісповідника віри наших часів – Кир Василія і взяти благословення на своє власне життя.

Архиєпископ поблагословив директора школи п. Катерину Саловську, зам-директора п.Інну Галіч, всіх педагогів школи, дякуючи їм за неоціненний вклад, який вони роблять на чужині для українців. Школярі та батьки отримали пам’ятні образочки «Зарваницької Божої Матері».

Українська школа «Золотоуст» заснована під керівництвом о.Ігоря Данильчука 27 січня 2013. На даний момент тут навчаються 85 дітей, що вказує на її найбільшу кількість учнів з-поміж українських шкіл в Італії. Виклади проводяться кожної неділі сімнадцятьма педагогами в приміщенні італійської школи «Де Амічіс». Діти навчаються 6 днів в італійській школі і у неділю (суботу) ідуть до української школи. Двічі на рік приїжджає екзаменаційна комісія з Києва і видають документи державного зразка України. Таким чином, школа забезпечує право громадянам України здобувати українську освіту і за її межами. В школі навчаються діти з мішаних міжнаціональних шлюбів, діти емігрантів, а також діти біженців з окупованих територій (Донецька, Луганська).

З нагоди другої річниці школи Митрополит Кир Василій Семенюк подарував Українському закордонному навчальному закладу «Золотоуст» пам’ятну книгу «Літургія підпільної церкви».

www.trinitaukraina.it