Митрополит Василь ‎очолив похорон преподобного отця Доротея Шимчія, ЧСВВ
  • Срд, 07/12/2016 - 14:42

Похорон о. Доротея Шимчія відбувся в понеділок 5 грудня.

Попереднього дня, в неділю 4 грудня, у свято Входу в храм Пресвятої Богородиці, в монастирській церкві отців василіян Воздвиження Чесного Хреста у Бучачі о 19 год. був відслужений монаший Парастас. Його відслужив ігумен монастиря Впр. о. Теодор Нагорняк, ЧСВВ, у співслужінні з численно прибулими священиками з Василіянського Чину, з Бучацької та інших єпархій УГКЦ.

Багато людей, які добре знали о. Доротея, – адже він сам родом з сусіднього села Старі Петликівці і вже 16 років, після закінчення викладацької праці в Івано-Франківській єпархіальній семінарії, проживав і служив у Бучацькому василіянському монастирі, – прийшли попрощатися з ним і занести молитву до Бога за його блаженний упокій.

У понеділок, 5 грудня, похоронні відправи розпочалися о 13 год. Божественною Літургією, яку очолив Високопреосвященний Владика Василь Семенюк, Архиєпископ і Митрополит Тернопільсько-Зборівський, у співслужінні з Преосвященним владикою Йосафатом Мощичем, МЗСАА, Єпископом-помічником Івано-Франківської архієпархії. У Святій Літургії брали участь кілька десятків священиків, з Василіянського Чину, інших монастирів та різних єпархій УГКЦ. Провінцію Отців Василіян Найсвятішого Спасителя в Україні представили Провінційний Радник о. Сергій Крутовський та Економ Провінції о. Веніамин Чернега. Не змогли прибути, через виконання інших пильних обов’язків, о. Протоігумен Йоан Школик та Преосвященний Владика Дмитро (Григорак), ЧСВВ, правлячий єпископ Бучацької єпархії.

Після закінчення Святої Літургії відбувся монаший похорон, а після молитви у храмі труну з тілом покійного отця процесійно перенесли на монаший цвинтар Бучацького монастиря, де його поховали поряд із о. Августином Дзюрбаном, ЧСВВ.

Слова молитви: «Зі святими упокой, Христе! Вічная пам’ять!..» – лунали як вираз вдячності Богові за життя, довголіття, покликання і щедрі дари для о. Доротея, самому отцю – за монаший і священичий подвиг, невтомну працю і приклад праведного життя, а водночас як вислів безсумнівної надії на Бога, який для кожного, хто вірний Йому, приготував місце в Небесному Царстві.

Світлина парастасу 4 грудня з сайту Бучацької єпархії УГКЦ

У додатку:

Фоторепортаж з події та короткий життєпис о. Доротея Шимчія можна знайти тут.

Короткий життєпис блаженної пам’яті о. Доротея Шимчія, опублікований до його 100-літнього ювілею.

Поминальне слово Преосвященного владики Іринея Білика, ЧСВВ, каноніка Папської Базиліки Святої Марії Маджоре у Римі.