Митрополит Василій благословив прочан, які вирушили пішки на прощу до Зарваниці
  • Суб, 19/07/2014 - 09:30

Найчисельніша група паломників, яка за два дні подолає пішки 54 кілометри маршруту Тернопіль-Струсів-Зарваниця, вирушила 18 липня, о 8.30, від Архикатедрального собору Тернополя. В дорозі вірні моляться за мир в Україні та несуть мощі блаженного єпископа Василя Величковського, якого буде проголошено покровителем пенітенціаріїв.

Владика Василій відслужив Святу Літургію для паломників в Архикатедральному соборі, а відтак прочитав молитву благословення та окропив кожного святою водою.

«Пам’ятаймо, що ангели нас провадять…, - сказав архиєпископ, звертаючись до прочан. - Ми повинні молитися за Україну, за мир, бо там гинуть люди, а ми внесемо свою частку, це буде наша молитва, наша жертва». Архиєрей зазначив, що вірні УГКЦ із Хмельницького вже тиждень ідуть пішки, то моляться за мир в Україні. 4 дні в дорозі вірні із Кам’янця-Подільського, Ходорова, Надвірної. Паломники ідуть звідусіль, щоб просити Божої допомоги у часі війни. «Всі линуть до Матері Божої, до Її дому, де випросимо ласку для України, для себе, для нашого народу. Нехай Господь Бог провадить вас».

Очолює пішу ходу голова комісії у справах молоді о. Орест Павліський та священики архиєпархії, які провадитимуть молитвою та сповідатимуть людей в дорозі.

Як кажуть організатори, сформовано 30 груп, кожна з яких налічує близько 40-50 осіб. Вже на виході з міста та у селищі Велика Березовиця до колони долучилися ще декілька десятків паломників. Станом на 10.00 колона налічувала понад 1500 прочан, а це, порівнюючи із попереднімми роками, рекордне число.

Оргкомітет подбав про належні умови для паломників: харчування та нічліг. Супроводжує колону карета швидкої допомоги та міліція. Прочани прибудуть у Зарваницю в суботу, після обіду (19 липня).

На Всеукраїнську прощу до Зарваниці прибудуть всі члени Синоду єпископів УГКЦ та Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ. Традиційно відбудеться багатотисячний похід зі свічками від парафіяльної церкви до чудотворного місця, де єпископи, священики та вірні молитимуться Молебень до Богородиці та проситимуть у Матері Божої заступництва для українського народу та миру.

Серед запланованих заходів: Патріарха Святослав зустрінеться із молоддю, вручить відзнаки духовенству та мирянам з нагоди 25-ої річниці виходу УГКЦ з підпілля, відслужить Панахиду за героїв Небесної Сотні, всіх воїнів та невинно вбитих, які віддали своє життя за Україну, проголосить блаженного Василія Величковського покровителем пенітенціарного служіння.

А проти ночі на 20 липня молодь чекає «Молодіжний молитовний Майдан» на Співочому полі Зарваниці.