Митрополит Василій молився за Україну перед символами Світових днів молоді
  • Втр, 16/09/2014 - 12:28

До хреста та ікони Світового Дня Молоді, які 14-15 вересня перебували у Тернополі, молився першоієрарх Тернопільсько-Зборівський кир Василій Семенюк. Спільно із молоддю та вірними Архикатедрального собору владика просив у Бога миру для України.

Архиєпископ очолив Божественну Літургію, під час якої закликав молодь іти за Христом дорогою любові, котра веде до вічного життя: «Ця дорога не є легкою, але Господь нам подасть свою ласку, ми не будемо самі». Митрополит просив молодь у своєму житті звертати увагу на вбогих людей, тих, котрі зазнають утисків, принижених, просив боротися за справедливість, жити свято.

«Коли у минулому році, 21 листопада, у свято св. архистратига Михаїла, у Києві наша студентська молодь вийшла на мирний пікет, з якого розпочалася Революція Гідності, їхнім гаслом став європейський вибір. Дуже скоро усі ми зрозуміли, що цей вибір не може бути спрощений до звичайного європейського комфорту, як можливо собі уявляли на початках багато наших співгромадян. Це перш за все вибір цінностей, за які треба та варто боротися – правди, свободи та гідності», - зазначив владика.

Відтак архиєрей очолив молитву за Україну перед «Хрестом святого року» або паломницький чи молодіжний, як його ще йменують, який освятив блаженний Папа Іван-Павло ІІ 25 березня 1983 року. До слова, тоді під час ювілейних Світових днів молоді Святіший Отець сказав поставити цей дерев'яний хрест у базиліці біля вівтаря. Через рік, 22 квітня 1984-го, Папа передав його молоді, наказавши, щоби несли його на цілий світ як знак любові Христа та спасіння. Від того часу дерев'яний хрест і мандрує країнами від одних Світових днів молоді до інших. Згодом у 2003-му Папа забажав, щоб до хреста приєднався і другий символ — копія чудотворної ікони Пресвятої Богородиці “Спасіння Римського люду” (“Salus Populi Romani”), оригінал якої перебуває у Римі в базиліці Санта Марія Мадджоре. У 590 році вона врятувала Рим від чуми.

Напередодні відбувся процесійний хід зі хрестом та іконою. Прийшло чимало людей. Спереду йшли діти, встеляючи пелюстками троянд дорогу, а навколо з прапорами – молодь зі спільнот «Бет-Ел» і «Ковчег». Позаду – молодіжний хор Архикатедрального собору, даючи музичний супровід. Молоді люди зробили живий ланцюг. Так процесійний хід увійшов до Архикатедри, де розпочалась молитва.

Спочатку молились і співали  члени товариства «Вертеп». Опісля взяли участь у нічних чуваннях студенти Тернопільської духовної семінарії. До молитви приєднались спільнота «Знамення» та Марійська Дружина.