Митрополит Володимир: "Постать Митрополита Андрея Шептицького є нашим світилом для Церкви та України."
  • Птн, 23/01/2015 - 14:35

22 січня в приміщенні Івано-Франківської ОДА Митрополит Володимир спільно з Головою ОДА в присутності Єпископа-Помічника Йосафата Мощича та митр. прот. Олега Каськіва - ректора ІФДС та секретаря Собру УГКЦ 2015, дав прес-конфернцію про відзначення в Івано-Франківській архієпархії УГКЦ 150-ого Ювілею від Дня народження Митрополита Андрея Шептицького.

У свому виступі Митрополит Володимир наголосив: " Постать Митрополита Андрея Шептицького є нашим світилом для Церкви та України. Він був не тільки великою людиною екуменізму, але й висловлював мудрі державницькі ідеї, працював на об'єднання східних церков. Відтак, потрібно відзначити пам'ять про нього на належному рівні. Для нас є знаковим те, що Митрополит Андрей розпочинав свою душпастирську діяльність з Станіславова тому плануємо чимало заходів по вшануванню памяті Митрополита Андрея. Тож у цьому році в Івано-Франківській архієпархії відбудеться Собор, на який прибуде духовенство УГКЦ, вірні з України та з-за кордону. Ми мали би зробити це на правду гарно, як ми це вміємо, і не раз робили, щоб показати нашу працю, не тільки наше місто, а й показати наше прекрасне Прикарпаття.", - зазначив Митрополит Володимир на завершення виступу.

В свою чергу голова Івано-Франківської ОДА п. Олег Гончарук запевнив, що: «… 150-річчя від дня народження Митрополита Андрея Шептицького − символічна і знакова дата. Гідно вшанувати її − наш обов'язок!».

Перелік заходів, запропонованих спеціально створеною робочою групою за участю представників духовенства, влади та громадськості, відображено у розпорядженні, підписаному головою облдержадміністрації напередодні.

Найважливіші серед них, за словами Олега Гончарука, проща до Зарваниці, яку заплановано провести у травні та Патріарша проща до Крилосу (в серпні). Також передбачається проведення тематичних виставок у освітніх та бібліотечних установах краю, святкової академії в обласному академічному музично-драматичному театрі імені Івана Франка.

«Починаючи з 2015 року, облдержадміністрація спільно з обласною радою запроваджують щорічну премію імені Патріарха Володимира Романюка і Митрополита Андрея Шептицького, якою відзначатимуться переможці у номінаціях «Духовне друковане слово», «Образотворче народне сакральне мистецтво», «Реставрація сакральних об'єктів», «Новостворені сакральні об'єкти», − повідомив представникам ЗМІ Олег Гончарук. − У такий спосіб, сподіваюся, нам вдасться започаткувати хорошу традицію з відзначення на належному рівні творчих робіт духовно-просвітницького спрямування».

Гідним пошануванням Митрополита Шептицького стане і встановлення на його честь пам'ятника в Івано-Франківську, спорудження якого відбуватиметься за кошти церкви та місцевої влади, а відкриття і освячення пам’ятнку відбудеться в час проведення Собору УГКЦ в Івано-Франківську в місяці серпні.