МИТРОПОЛИТ ВОЛОДИМИР ВІЙТИШИН НА ЗАВЕРШЕННЯ 2019 РОКУ ОЧОЛИВ ПОДЯЧНИЙ МОЛЕБЕНЬ У ПАРАФІЇ СВЯТИХ КИРИЛА І МЕТОДІЯ У КРИХІВЦЯХ
  • Суб, 04/01/2020 - 11:10

Протягом останніх семи років, 31 грудня у нашій парафії Святих Кирила і Методія у Крихівцях, що на окраїні Івано-Франківська, велике свято. Саме цього дня ми маємо декілька особливо цінних моментів – до нас з відвідинами приїжджає наш Митрополит Володимир, щоб молитися і спілкуватися з парафіянами, він відвідує окремі родини і очолює подячну молитву.

 

  Перший момент – це спілкування з вірними. Ми маємо план розвитку парафії, що включає також і спілкування з Єпископом. Оскільки часто стається так, що наші вірні не знають своїх єпископів, ніколи з ними не спілкувалися і, в цілому, особа Єпископа, не говорячи вже про особу Патріарха, для багатьох вірних нашої Церкви є чимось недосяжним, то таким жестом прагнемо дати можливість нашим вірним ближче відкрити собі особу свого Єпископа і його роль у Церкві і запитати те, що бажають. Ми, Богу дякувати, маємо Митрополита доступного і відкритого на спілкування та різноманітні пасторальні ініціативи, і ми плануємо, що десь за років 10, всі наші вірні будуть особисто знайомі з Митрополитом і матимуть змогу з Ним поспілкуватися. В цьому вбачаємо також і шлях до усвідомлення та розуміння універсальності нашої Церкви, яка очолюється Єпископом, Митрополитом, Патріархом і Папою. І наші вірні покликані цінувати таку Церкву і розуміти, що світ не закінчується на нашій парафії, нашому монастирі, селі чи місті, але, що ми є частиною Вселенської Церкви, про яку писав у 1901 році наш Митрополит Андрей Шептицький: «Ніколи не дайте себе звести людям, які хотіли б Вас від Святої Церкви відірвати! Пам’ятайте, що Бог не є Отцем тієї людини,  Матір’ю якої не є Свята Церква. Тому будьте вірними дітьми Святої Католицької Церкви!». Це спілкування відбувається наступним чином: щороку, на іншій вулиці нашої парафії, ми організовуємо зустріч, вибираємо оселю однієї з активних родин парафії, до якої сходяться всі сусіди і так, у вузькому колі, є гарна можливість поспілкуватися з Владикою, почути Його слово, повчання і збагатитися таким неформальним спілкуванням. І для наших вірних дуже важливим моментом є саме ця усвідомленість універсальності Церкви, знати хто є парохом, хто є Єпископом, хто ж Патріархом і хто Папою! Цьогоріч така зустріч відбулася по вул. Опришків у родині Луцак Тараса і Наталії.

  Другий момент – це подячний Молебень до Богородиці у нашому храмі, слово-проповідь і благословення на Новий Рік. Митрополит Володимир очолив Молебень і звернувся до парафіян і гостей, які наповнили наш невеличкий храм, зі словами вдячності за їхню любов до Церкви. Ми подякували нашому Митрополиту і від імені парафіяльної спільноти подарували «чарівний кошик» зі смаколиками для смачних святкувань, що наближаються. Митрополит побажав вірним Божої Опіки в Новому Році, побажав жити, молитися і святкувати з Господом Богом, Який є нашою єдиною опорою, надією і гарантією витривалості в доброму аж до кінця! Опісля ми попрощалися з Митрополитом, який від’їхав на богослужіння до Архікатедрального Храму, а ми відслужили Божественну Літургію з нашими священнниками, братами, семінаристами, сестрами-монахинями та всіма парафіянами і гостями.

  Третій момент – Божественна Літургія і підсумки прожитого року у парафіяльній спільноті. У своїй проповіді о. Йосафат Бойко, ВС, настоятель парафії, говорив про чесноту вдячності і згадав легенду, яку Святійший Отець Папа Франциск розказав у своїй різдвяній проповіді про «пусті руки пастуха, який удостоївся тримати Дитятко Ісуса» (нижче подаємо текст легенди).... Після Літургії ми підсумували рік, що минув 2019 і отримавши благословення Святими Тайнами увійшли в Новий 2020. Отець Йосафат розказав про все, що нам вдалося здійснити у минулому 2019 році, про уділені святі Таїнства Хрещення і Вінчання, про тих парафіян, хто відійшов від нас і про наші плани на прийдешній рік. Особливо зупинився на темі будівництва парафіяльного дитячого садочку «Ковчег», у часть у чому беріть всі наші парафіяни і приятелі у співпраці з сільською та міською радами. Всі присутні мали гарну нагоду також приступити до мощей Святого Апостола Юди Тадея. Спільне святкування у парафіяльному центрі дало нагоду поспілкуватися, повеселитися і зробити файні знимки біля чудового вертепу у парафіяльній Трапезній.

  Всім бажаємо миру, радості і Божого благословення на щодень у Новому 2020 Роціі !

Прес-центр парафії

 

P.S. Легенда, розказана Святійшим Отцем Папою Франциском у проповіді в навечір’я Різдва Христового 24 грудня 2019:

Одна чудова легенда розповідає, що після народження Ісуса пастухи поспішали до печери з різними дарами. Кожен ніс те, що мав: хтось – плоди своєї праці, інший – щось цінного. Але в той час, як всі проявляли великодушність, був один пастух, який не мав нічого. Був настільки убогим, що не мав нічого, щоб подарувати. І в той час, як усі навипередки представляли свої дари, він засоромлено стояв збоку. В певному моменті святому Йосифові та Пресвятій Богородиці стало важко приймати всі численні дари, а особливо, для Марії, яка мусіла тримати Дитятко. Тож побачивши пастуха з порожніми руками, попросила його підійти ближче й поклала Ісуса йому на руки. Приймаючи Його, цей пастух усвідомив, що отримав те, чого не заслуговував, що тримає в руках найбільший в історії дар. Поглянув на свої руки, ті руки, які завжди здавалися йому порожніми: вони перетворилися в колиску для Бога. Він відчув себе любленим і, перемігши сором, почав показувати іншим Ісуса, бо не міг затримувати лише для себе дар понад всі дари.

о.Йосафат Бойко