Митрополит Володимир Війтишин відвідав греко-католиків Клівленду
  • Втр, 07/03/2017 - 13:20

З 3 по 5 березня в Українському Католицькому Соборі Святого Йосафата, що у Пармі, штат Огайо, США відбулись великопосні реколекції для парафіян. На запрошення Преосвященного Владики Богдана Данила, Правлячого Єпископа Пармської Єпархії, до нас завітали гості з України - Високопреосвященний Архієпископ і Митрополит Івано–Франківський Кир Володимир Війтишин та отець–доктор Віталій Токар.

Митрополит у вступному слові найперше подякував парафіянам за підтримку України. «Ви живете разом з нами, з Україною, не тільки переживаєте і співчуваєте, але допомагаєте. Дякую за волонтерство, яке ви практикуєте для нашого народу», - мовив Владика. Високопреосвященний Митрополит нагадав, що він прибув до нас з мальовничого Прикарпаття, а там живуть: «Патріоти, воїни, меценати, доброчинці і всі, хто працює для добра України».

У реколекційних науках Митрополит Володимир на основі біблійних сюжетів пояснив суть реколекцій та про умови, щоб їх добре відбути та ними жити. «Потрібно подбати про оливу в нашому свічнику та горіти ясно і сильно великою любов’ю», – наголосив реколектант.

В свою чергу, о. Віталій Токар розкрив тему молитви і посту. «Молитва - моя зустріч з моїм Богом, піст – підготовка до зустрічі. Піст має робити мене голодним і спраглим Бога», – акцентував проповідник.

Наші гості також мали можливість відвідати суботню школу українознавства Товариства «Рідна Школа», яка діє на території парафії і налічує понад 100 вихованців. Митрополит, звертаючись до дітей, закликав їх старанно вчитися і пізніше працювати на Божу славу і людей, а також для нашої спільної Батьківщини – України.

Завершилися великопосні реколекції спільною молитвою за мир у нашій Україні.

Довідка: Місто Парма - одне з найбільших передмість Клівленду і осередок найбільшої української громади в Огайо. (За неофіційними даними - приблизно 50 тисяч українців). В місті є понад п’ятдесят різних українських організацій, які об’єднані в Українські Злучені Організації Огайо (УЗО). Кожного року на свято Незалежності України в Українському Селі в Пармі відбувається парад, фестивалі при українських парафіях та різноманітні культурні заходи. Тут працює школа українського танцю «Каштан», танцюристи якої неодноразово виступали в Україні, також добре організований Пласт і СУМ, діють українські кредитові спілки, магазини, ресторани і так далі.