«Між Церквою походження вірних і Церквою, яка їх приймає, повинен бути діалог», - Глава УГКЦ
  • Суб, 22/10/2016 - 23:42

Між Церквою походження вірних і Церквою, яка їх приймає, повинен бути діалог. Про це заявив Глава УГКЦ Блаженніший Святослав 22 жовтня під час виступу на Зустрічі єпископів Східних Католицьких Церков Європи, яка триває у Фатімі.

"Наша тема - діалог між Церквою, яка приймає, і Церквою походження мирян. Цей діалог повинен існувати. Багато проблем виникає через те, що діалог відсутній між латинським пастирем, якому доручається наш вірний, та його матірньою Церквою", - зазначив Блаженніший Святослав.

Глава УГКЦ підкреслив: якщо вірному не допомагають зберегти свій обряд - виникають ризики. І відзначив, що Українська Греко-Католицька Церква вже має такий болісний досвід, коли нерозуміння традиції Східних Церков представниками місцевої ієрархії у Канаді призвело до того, що багато українських мігрантів перейшли у православ'я. "Тому що не було діалогу", - відзначив Архиєрей.

Він також зауважив, що не тільки наші вірні потребують опіки, поваги до їх форми буття християнами, але і священики. "Навіть якщо місцевий латинський ієрарх погоджується взяти східного священика, цей священик глибоко потребує залишитися в живому контакті з Церквою свого походження. Латинський єпископ не може задовільнити всі потреби цього священика, особливо коли йдеться про одруженого священика", - наголосив Предстоятель УГКЦ.

Він також відзначив, якщо між Церквою, яка приймає, і материнською Церквою немає механізму взаємодії, то можуть виникати проблеми і щодо можливості відкликати священика. "Дуже легко вислати священика в латинську дієцезію, але важко його відправити назад додому, якщо немає контакту і механізму взаємодії, - зазначив Блаженніший Святослав. - Рідна Церква не тільки хоче підтримувати контакти з вірними і священиками поза своєю територією, не тільки підтримувати контакти з Церквою, яка приймає, але хоче допомогти латинському єпископу, щоби можна було набагато краще здійснити душпастирську опіку для наших вірних".