Міжнародна конференція «Історія та христологія Євангелій. Дослідження Йозефа Ратцінгера»
  • Суб, 26/10/2013 - 19:57

Всесвітньо відомі вчені беруть участь у симпозіумі «Євангелія: історія і христологія. Дослідження Йозефа Ратцінгера», який проходить в ці дні в Папському Латеранському університеті, за фінансової підтримки ватиканського фонду «Йозеф Ратцінгер - Бенедикт XVI». З нагоди цього наукового форуму в італійську столицю з'їхалися понад 450 учасників з більш ніж 100 університетів усього світу.

В суботу 26 жовтня у Ватикані Папа Франциск вручив премію імені Ратцінгера німецькому богослову Крістіану Шаллеру і служителю Англіканської спільноти Річардові Барріджо, декану Королівського коледжу в Лондоні. На урочистій церемонії Святіший Отець сказав, що «Папа Ратцінгер подарував Церкві і всім людям найдорогоцінніше, що мав: своє знайомство з Ісусом, - плід багаторічних досліджень і молитов».

Перші два дні роботи симпозіуму (24 і 25 жовтня) були присвячені дослідженням особистості Ісуса в Євангеліях, а також богословського аналізу цих священних текстів. У центрі третього дня міжнародної наукової зустрічі були аспекти тритомника «Ісус з Назарету» Папи-емерита Бенедикта XVI.

В інтерв'ю Ватиканському радіо професор Нового Завіту в Папському університеті Святого Хреста в Римі і радник Наукового комітету симпозіуму о. Бернардо Естрада розповів про особливості цієї міжнародної конференції : «Виходячи з досліджень Папи Ратцінгера, робота форуму ґрунтувалася на двох основних складових, які присутні в кожному Євангелії, - на історичному і богословському аспектах. У Євангеліях говориться також про віру християнської громади, яка бачила в Ісусі того, Хто помер і воскрес».

Богословський аспект невіддільний від історичної дійсності. Про це чудово висловився Бенедикт XVI, кажучи, що віра не може ігнорувати історичного факту, тому що в іншому випадку вона буде зведена до міфу, до людського винаходу. Церква з самого початку вважала, що ця розп'ята людина - Господь, бо Він воскрес із мертвих .

Чотири різні форми Євангелія, які святий Іриней вдало назвав «Четвероєвангеліє», - це єдине послання Ісуса Спасителя, Сина Божого. Іноді здається, що між ними існує якась «напруженість», деякі говорять про «протиріччя». Однак протиріч в технічному сенсі цього слова не існує, - є різноманітність історій, яке є сильним доказом на користь історичності Євангелій. Адже це говорить про те, що євангелисти не були в змові, про що писати. Зміст їх оповідань, - навіть якщо вони написані по-різному, - має по суті одну і ту ж серцевину».

За матеріалами: http://ru.radiovaticana.va